emg home

RSS

Erste grupa procenjuje rast BDP-a Srbije na 2,4 odsto

12. septembar 2011. | 14:31

Izvor: Beta, Emg.rs

Analitičari autrijske Erste grupe procenili su da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini biti 2,4 odsto a u 2012. godini tri procenta.  Kako se navodi u izveštaju te finansijske grupe, investicije bi trebalo da u izvesnoj meri podrže bruto dohodak, dok perspektiva izvoza donosi povećanu neizvesnost, jer izgleda da je svetska privreda na putu da uspori rast.  

Napominjući da se očekuje pozitivan ishod dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove ili u prvoj polovini sledeće godine, analitičari Erste grupe ističu da će to dodatno olakšati strukturne reforme i poboljšati srednjoročne izglede za rast.  

U izveštaju se predviđa ublažavanje inflacije u drugoj polovini 2011. godine i navodi da bi na kraju godine godišnja inflacija mogla biti 8,1 odsto.  

"Ostaje naš osnovni scenario da će se inflacija krajem godine vratiti u jednocifrenu zonu, a da će se u prvoj polovini 2012. godine verovatno vratiti u ciljni koridor NBS", naveli su stručnjaci Erste grupe, koja posluje i u Srbiji.  

Ta grupacija je ocenila i da će kurs dinara na kraju godine najverovatniji biti od 100 do 105 dinara za evro.  

Narodna banka Srbije (NBS) će, prema Erste grupi, balansirati između stabilnosti dinara i, za sada, prilično komotne perspektive inflacije, što, kako se dodaje, ukazuje na to da bi u drugoj polovini godine moglo doći do "dodatnog popuštanja", ako nervoza na globalnom tržištu ostane pod kontrolom.    Erste grupa posluje u osam zemalja centralne i istočne Evrope a u Srbiji posluje od sredine 2005. godine, kada je preuzela većinsko vlasništvo u Novosadskoj banci.   

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: BDP

Kompanije: Erste Bank


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • MAT: Ne uočava se oporavak privredne aktivnosti u Srbiji

    08. novembar 2011. 13:11 |

  • JOŽE MENCINGER: Slovenija više nije država

    04. novembar 2011. 10:11 |

  • Petrović: Suština razgovora s MMF budžeti za 2011. i 2012.

    02. novembar 2011. 16:11 |