emg home
RSS

Vlada povukla sporni amandman na zakon o restituciji

23. septembar 2011. | 12:48

Izvor: Beta

Vlada Srbije povukla je amandman na Predlog zakona o restituciji koji je predviđao da se samo strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga lišavaju prava na povraćaj imovine.

Izmenu prvobitnog rešenja kojim je bilo predviđeno da svi pripadnici okupacionih snaga neće imati pravo na restituciju zatražio je Savez vojvođanskim Mađara, uslovivši time podršku zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju.

Taj vladin amandman koji je povučen izazvao je pre dva dana najviše polemike među poslanicima.

Tada su Liberalno-demokratska partija (LDP) i poslanici vladajuće većine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) naveli da bi se usvajanjem tog amandmana omogućilo da se potomcima pripadnika okupacionih snaga u Srbiji vrati imovina.

LDP, LSV i SDPS tada su naveli da se tim amandmanom vlade revidira istorija i relativizuje antifašistička borba.

Za Socijalističku partiju Srbije vladin amandman je bio "ideološki neprihvatljiv" i tražili su da vlada još jednom razmotri sve njegove aspekte, dok je LSV tada od Vlade tražio da povuče taj amandman.

Vlada je prihvatila amandman LDP-a na Predlog zakona o restituciji kojim se precizira da pored opšteg roka od 15 godina za isplatu obveznica bivšim vlasnicima, građanima starijim od 65 godina omogući da obveznice naplate u roku od 10 godina, a da za starije od 70 godina taj rok bude pet godina.

Takođe, Vlada je prihvatila i amandman LDP-a a kojim se odnosi na povratak imovine Jevrejima a kojim se precizira da se zakon o restituciji primenjuje i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica holokausta na teritoriji Srbije u vreme Drugom svetskog rata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>