emg home
RSS

Cvetković: Prihvaćen amandman LSV na Zakon o svojini

23. septembar 2011. | 15:38 15:57

Izvor: Beta

Vlada Srbije prihvatila je amandman na Zakon o javnoj svojini koji predviđa da se Vojvodini prenese u vlasništvo sva imovina u koju je ta pokrajina ulagala sredstva, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković.

On je nakon sastanka sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom rekao da će prihvatanje tog amandmana omogućiti da se u vlasnišvo Vojvodine prenese imovina Novosadskog sajma, preduzeća "Gas" iz Novog Sada, rudnika Kovin, deo sredstava Radio televizije Vojvodine, kao i Vojvođanske Akademije nauka i umetnosti i legata.

Premijer je rekao da nije prihvaćen amandman o poljoprivrednom zemljištu.

"Nakon što se izvrši restitucija ispostaviće se da će određena zemlja ostati u državnoj svojini i biće potrebno da se definiše način kako će se gazdovati tom zemljom. Pretpostavka je da će doći do osnivanja fondova za upravljanje i korišćenje tog zemljšta i u tom kontekstu Vojvodina će osnovati svoj fond kome će se preneti zemlja koja se nalazi u pokrajni", kazao je Cvetković.

Premijer je naglasio da je današnji dogovor u skladu sa Ustavom i potrebama građana Srbije.

Čanak je kazao da ta stranka nije zadovoljna u potpunosti postignutim dogovorom, ali da je ono što je dogovoreno "maksimum koji Ustav dozvoljava".

"Dogovor i dalje nije ispunio naše zahteve, ali je ovo najviše što je moglo da se uradi. Zadovoljan sam i tokom razgovora i kooperativnošću Vlade Srbije i premijera lično", kazao je Čanak.

On je naglasio da LSV neće odustati od borbe da se sva imovina koju su građani Vojvodine sticali bude imovina pokrajne.

Čanak je najavio da će nakon ovog dogovora LSV podržati Predlog zakona o javnoj svojini u Skupštini.

Skupština Srbije sinoć je završila raspravu o amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini kojim je predviđeno da državni putevi prvog reda i auto-putevi budu u svojini države, a da lokalna uprava održava ulice, trgove, parkove i opštinske puteve i da bude njihov vlasnik.

Vlada Srbije usvojila je amandmane vojvođanske vlade kojima je predviđeno da putevi drugog reda, kao što su putevi koji spajaju gradove između dva okruga unutar pokrajine, budu u svojini pokrajine.

Kanalska mreža, sem plovnih puteva, biće u svojini Vojvodine koja može, kao korisnik naknade za imovinu, da nastupa u sudskim procesima u okviru sukcesije SFRJ, ukoliko je ta imovina bila ranije u njenom vlasništvu.

Podršku predloženom zakonu o javnoj svojini najavila je većina poslanika vladajuće koalicije, kao i opoziciona Liberalno-demokratska partija (LDP). Savez vojvođanskih Mađara (SVM) naveo je da se ne slaže sa koncepcijom predloga zakona i da jedino suštinska decentralizacija može da bude održivo i celishodno rešenje, uz ocenu da nije samo železnička infrastruktura tačka sporenja.

LSV je ranije uslovila podršku zakonu prihvatanjem amandmana te stranke.

Lider LSV-a je izrazio i nezadovoljstvo zbog toga što se pitanje takozvanih vojvođanih amandmana nije rešavalo između pokrajinske i republičke skupštine, već je bilo predmet razgovora srpskog premijera Mirka Cvetkovića i predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi