emg home
RSS

Borovo ne odustaje od povrata imovine u Srbiji

30. septembar 2011. | 15:57

Izvor: Hina


Vukovarska firma "Borovo" ne odustaje od imovine koju ima u Srbiji niti pristaje na bilo kakav dogovor sa srpskom firmom "Boreli", izjavio je danas generalni direktor "Borova" Mirko Ćavara.

Kako prenosi agencija Hina, on je rekao da je ta kompanija za proizvodnju obuće spremna da traži pravdu i pred međunarodnim sudom na osnovu Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

Prema njegovom rečima, "Borovo" (www.borovo.hr) smatra da somborska firma "Boreli" nije i ne može biti pravni naslednik "Borova".

Ćavara je pozdravio odluku Vlade Srbije da za šest meseci produži rok u kojem bi preduzeća iz bivših jugoslovenskih republika, čiji je deo imovine ostao u Srbiji, trebalo da reše imovinske odnose sa Srbijom.

Prema srpskom ministarstu ekonomije, Srbija tako želi da da primer podstakne i ostale bivše jugoslovenske republike da tom problemu pristupe konstruktivno, te pruže iste mogućnosti firmama iz Srbije u ostvarivanju imovinskih prava na teritorijama država sukcesora.

Generalni direktor "Borova" Mirko Ćavara je rekao da ta kompanija "možemo da razgovara s državnim institucijama Srbije ukoliko će ti razgovori ići u pravcu vraćanja imovine.

"Jedino na to prisajemo", rekao je Ćavara i dodao da neće pregovorati s "Borelijem" iz Sombora, koji se smatra naslednikom Borova u Srbiji.

"Na području Srbije 'Borovo' ima oko 80 poslovnih prostora, čiju vrednost procenjujemo na oko 30 miliona evra. U Domovinskom ratu 'Borovo' je pretrpelo ratnu štetu u iznosu od 300 miliona evra. Zar sada, da nakon svega, ostanemo i bez svojih poslovnih prostora u Srbiji", upitao je Ćavara.

Do sada su, kako je rekao, poslovne prostore "Borovu" vratili Crna Gora i Federacija BiH, dok ta firma ima 125 poslovnih prostora u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji, vredne oko 40 miliona evra. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sukcesija, Imovina

Lokacija: Hrvatska

Kompanije: Boreli, Borovo


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi