emg home
RSS

Tadić: Najveća tekovina uspostavljanje institucija

05. oktobar 2011. | 14:42 15:01

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je najveća tekovina promena od 5. oktobra 2000.  to što su uspostavljene i učvršćene demokratske institucije, a da je najveći neuspeh to što nije promenjen sistem vrednosti.

Nakon promotivnog leta prvog civilnog aviona koji je sleteo na bivši vojni aerodrom "Morava" kod Kraljeva, on je ocenio i da vlast u Srbiji nikad više neće morati da se menja na ulici, već isključivo na izborima.

"To ne znači da će vlast biti promenjena na narednim izborima, već samo govori o principu koji je uspostavljen", kazao je Tadić.

Za 5. oktobar 2000. Tadić je rekao da se radi o izuzetnom događaju i velikom demokratskom i civilizacijskom ostvarenju posle koga niko demokratiju u Srbiji više ne dovodi u pitanje, što je potvrdila i američka organizacija Fridom haus u svom izveštaju.

Govoreći o negativnim posledicama, Tadić je rekao da se vrlo brzo nakon demokratskih promena pojavila stara boljka da se lični interesi pretpostavljaju opštim interesima zemlje.

Predsednik Srbije je, međutim dodao da sistem vrednosti nije bilo moguće promeniti za jednu deceniju, jer je uvek više vremena potrebno za razvoj nego za destrukciju.

Tadić je, govoreći o ekonomskim problemima, ocenio da vlast u Srbiji nije imala dovoljno jasne naznake koliko će biti velika svetska eknomska kriza i zapitao sve ekonomiste i analitičare koji kritikuju rad vlade zbog čega na vreme nisu upozorili kakva se opasnost sprema.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je svetska ekonomska kriza povećala nezaposlenost u Srbiji i da će zadatak u narednom periodu biti ublažavanje tog problema.

Uprkos problemima Srbija je napravila veliki korak napred posle 5. oktobra, rekao je Tadić i izrazio uvrenje da će to konstatovati i Evropska komisija u svoim izveštaju o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

On je rekao da je cilj Srbije da nastavi put ka Evropskoj uniji bez obzira na to što je podršaka građana za članstvo u Uniji znatno oslabila.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Tadić je podsetio da je nedavno otvoren most kod Beške koji je deo autoputa, a da će do kraja godine biti intenzivirana izgradnja autoputa prema Bugarskoj i Makedoniji.

Tadić je izrazio nadu i da će, pošto aerodrom "Morava" bude u potpunosti adaptiran za civilnu upotrebu, biti zainteresovanih investitora i za ulaganja u neke druge aerodrome, poput somborskog ili užičkog.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović informisao je predstavnike državnog i vojnog vrha da je ukupna vrednost investicija 32 miliona evra i da u prvoj fazi aerodrom "Morava" mogu koristiti manji putnički avioni, poput ATR 72, koji je danas leteo od Beograda do Kraljeva.

On je rekao da će do kraja godine biti izgrađena aerodromska zgrada površine 5.000 kvadratnih metara i stajanka za avione.

Pilipović je izrazio nadu da će najavljena donacija Turske od 10 miliona evra omogućiti da se produži i proširi pista čime bi se postiglo da na kraljevački aerodrom sleću i avioni koji prevoze do 300 putnika.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>