emg home
RSS

Redžepi: Srbija najviše može da pomogne rešavanju krize

05. oktobar 2011. | 15:02

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi ocenio je danas da najveći doprinos u smirivanju situacije na severu Kosova može da pruži Srbija, koja, kako je naveo, može da utiče na lidere tamošnjih Srba da uklone barikade.

Redžepi je u izjavi za KiM radio iz Čaglavice optužio Srbiju da koristi kriminalne grupe sa severa u političke svrhe.

"Srbija je podržavala te kriminalne grupe i koristila ih da povremeno dignu tenziju i izazovu konflikte koje bi koristila u političke svrhe u razgovorima sa međunarodnom zajednicom i pokazala da je Kosovo nefunkcionalno, da nema sigurnost... Kada su otišli predaleko, zapalili prelaz Jarinje i ubili kosovskog policajca, digli su ruke da bi sačuvali obraz, a odgovornost za sve prebacili na kriminalne grupe sa severa", rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Redžepi je naveo da nema posebna očekivanja od posete posrednika EU u pregovorima Beograda i Prištine Roberta Kupera, jer smatra da je njegov dolazak usmeren isključivo na osnaživanje i obnavljanje tog dijaloga.

Prema njegovim rečima, Beograd ima veći interes za nastavak pregovora od Prištine, koja to čini samo da bi pokazala da je funkcionalna i stabilna država koja poštuje evropske standarde.

"Međutim, postoje standardi i norme Evropske unije. Obe države teže ka EU iako je to dugoročan proces. Ali da bi imali neke šanse u tom smislu moramo da prihvatimo i ono što nije naš direktni interes. Naš interes je da se prikažemo kao funkcionalna i stabilna država koja poštuje evropske standarde. Inače nemamo neku direktnu korist od tih razgovora", kazao je.

Redžepi je rekao da je Priština, za razliku od Beograda, počela implementaciju dogovora iz Brisela i najavio vrlo brzo razgovore i konkretna rešenja oko registarskih tablica i ličnih dokumenata.

Režepi je najavio da je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo rat svim kriminalcima i na severu i na jugu Kosova.

Ministar je ocenio da situacija na severu Kosova ne može da preraste u veliki oružani konflikt jer se za konflikt, kako je rekao, zalažu kriminalne strukture a ne obični gradani koji su veoma uplašeni.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Kosovska kriza

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Bajram Redžepi


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>