emg home
RSS

Reforma uprave prioritet na putu ka EU i zahtev građana

06. oktobar 2011. | 13:34

Izvor: Beta

Reforma javne uprave jedan je od ključnih prioriteta na putu ka EU, a modernizacija administracije zahtev je i građana i privrednika, rečeno je danas u Beogradu na regionalnoj konferenciji o izazovima u gradnji moderne javne uprave u Evropi.

Na otvaranju dvodnevne regionalne konferencije "Usluge, veštine i kapaciteti: Ključni izazovi u gradnji moderne javne uprave u Evropi", ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kazao je da je dobra javna uprava važan element kvaliteta života građana i jedan od ključnih faktora ekonomske konkurentnosti i rasta.

"Izazov koji moramo rešiti je kako da najbolji državni službenici pružaju najbolje moguće usluge u okviru institucija čije smo kapacitete postepeno i održivo izgradili", poručio je Marković učesnicima prve regionalne konferencije iz Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije i ekspertima članica EU.

Prema njegovim rečima, javne usluge u zemljama regiona su na istom nivou kvaliteta, a sve je veća svest da javna uprava koja se finansira sredstvima poreskih obveznika postoji da pruža kvalitetne usluge i promoviše ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, region ima dugu zajedničku istoriju i povezanost, ali države i dalje treba da izgrađuju i nađu poverenje i prijateljstvo koje će ispraviti nedaće i ponekad užasne događaje iz prošlosti. "To je najveći izazov i politički prioritet svih naših vlada", naveo je Marković i dodao da iskustva zemalja koje su se pridružile EU 2004. pokazuju da je reforma javne uprave težak, ali bitan proces.

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp istakao je važnost reforme javne uprave za članstvo u EU. On je izrazio zadovoljstvo aktivnostima Vlade Srbije na unapređenju javne uprave i istakao važnost ispunjenja dva cilja: pomoći Srbiji na putu ka EU i omogućiti da administracija pruža bolje usluge građanima.

Švedska je s blizu milijardu evra, kako je naveo, jedan od najvećih donatora u regionu, a u Srbiji je u poslednjih 10 godina donirala 130 miliona evra za različite projekte.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je u procesu pristupanja EU reforma i dobro funkiconisanje javne uprave jedan od glavnih zadataka, a da će, kad budu otvoreni pregovori o članstvu u EU, biti razmotreno šta je u praksi sprovedeno.

Prema njegovim rečima, u Srbiji kao i u zemljama okruženja postoji dobar zakonski okvir, ali nema procene efekata donetih zakona. "Svi moramo na tome da radimo. U doba krize teško je odrediti koliko sredstava i kadrova je potrebno", naveo je Dežer i istakao važnost transparentnosti u radu javne uprave, poboljšanje njene produktivnosti i brzine reagovanja i dobre obuke javnih službenika.

Gregor Virant sa Fakulteta za administraciju iz Ljubljane kazao je da integracija u EU podstiče modernizaciju javne uprave i dodao da je u zemljama regiona završena prva faza reforme koja se odnosi na usvajanje zakona. "U sledećoj fazi fokus se više stavlja na unapređenje u praksi, odnosno na to kako će zakoni da deluju na građane i privrednike", kazao je Virant i dodao da su u toj fazi trenutno sve zemlje regiona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi