emg home

RSS

Gujaničić: Novi nameti na trgovanje akcijama loši za Berzu

12. oktobar 2011. | 13:40

Izvor: Beta

Novi tarifni pravilnik Centralnog registra koji je odobrila Komisija za hartije od vrednosti ne doprinosi razvoju domaćeg tržišta kapitala, smatra glavni broker Sintesa Investa Nenad Gujaničić.

On je povodom novih naknada za akcionare koje je uveo Centralni registar kazao da to usporava razvoj ionako zamrlog tržišta. "Takva odluka Centralnog registra još jednom pokazuje da država nema nikakvu strategiju za razvoj finansijskog tržišta i da su sve odluke o tome u poslednjih nekoliko godina donošene bez ikakavog razmatranja njihovih posledica", istakao je Gujaničić.

Novi nameti na trgovanje akcijama, kako je dodao, neće pogoditi isključivo akcionare Telekoma Srbija, bivše i sadašnje zaposlene, već sve investitore koji budu kupovali te i druge hartije od vrednosti.

Novoformirano udruženje malih akcionara Telekoma Srbija kritikovalo je odluku Komisije za hartije od vrednosti da uvede takse za trgovanje budućim akcijama tog preduzeća. Tim izmenama je uveden veći broj naknada koje nisu postojale prilikom izlaska akcija Naftne industrije Srbije na Berzu, piše u saopštenju udruženja zaposlenih i ranije zaposlenih u Telekomu i PTT Srbija i svih građana vlasnika akcija Telekoma.

Kao primer se navodi da će budući akcionari Telekoma plaćati po 500 dinara za otvaranje vlasničkog računa, za otvaranje založnog racuna, za prenos hartija po osnovu poklona ili nasledstva, kao i 100 dinara za promenu depozitara.

Novim pravilnikom Centralnog registra, naknada za izdavanje jedinstvene liste akcionara za akcionarska društva koja imaju više od 10.000 akcionara povećana je sa 5.000 na 100.000 dinara.

Uvedene su naknada za smanjenje kapitala poništenjem akcija u iznosu od 10.000 dinara i naknada od 20.000 dinara za zamenu akcija u Centralnom registru.

Taj potez Centralnog registra značiće dalje gubljenje konkurentske prednosti Beogradske berze koja ionako nije bila velika u odnosu na susedne zemlje, zaključio je Gujaničić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Berza, Akcije

Ličnosti: Nenad Gujaničić

Institucije: Beogradska berza

Kompanije: Telekom Srbija, PTT Srbija


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Telekom: Postoji mogućnost otkupa akcija OTE

    24. novembar 2011. 15:11 |

  • Ćirić: Srbija treba da otkupi akcije OTE-a u Telekomu

    03. novembar 2011. 12:11 |

  • Crveni kvartal na Beogradskoj berzi

    01. novembar 2011. 13:11 |