emg home

RSS

Martonji: Srpski zakon o restituciji problem na putu ka EU

13. oktobar 2011. | 15:14

Izvor: MTI, Beta

Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji rekao je danas da nedavno usvojeni srpski zakon o restituciji diskriminiše Mađare i druge manjine, a njegova sadašnja forma predstavlja "ozbiljan problem" u naporima Beograda da se priključi EU, prenela je mađarska novinska agencija MTI.

"Mađarska vlada smatra srpski zakon o restituciji neprihvatljivim, moralno, pravno i politički", rekao je Martonji na koferenciji za novinare u Budimpešti, povodom jučerašnje preporuke Evropske komisije da Srbija dobije status zemlje kandidata za ulazak u EU.

On je istakao da se srpski zakon bazira na neprihvatljivom principu kolektivne krivice, jer sprečava Mađare u Srbiji i druge koji su regrutovani u okupatorske vojske tokom Drugog svetskog rata, kao što su bile mađarska i nemačka, i njihove naslednike, da dobiju svoju imovinu nazad.

Upitan da li je Mađarska spremna da stavi veto na odobravanje kandidature Srbiji na samitu Evropskog saveta u decembru, Martonji je odgovorio da će njegova vlada o tome doneti odluku kad to bude na dnevnom redu.

"Doći će do ozbiljnih problema ako Srbija ne reši problem (Zakona o restituciji). Mislim da sam to pomenuo kao ishod. Ne možemo i nećemo da odustanemo od bazičnih moralnih i političkih pitanja", poručio je Martonji.

Srpski parlament je 26. septembra usvojio Zakon o restituciji, koji predviđa da će predmet vraćanja biti sva imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata.

Kako navodi MTI, zakon sadrži i odredbu koja zabranjuje povraćaj imovine bilo kog pripadnika okupatorskih snaga iz Drugog svetskog rata ili njihovih naslednika.

Martonji je ocenio da to pitanje nije isključivo mađarsko-srpsko, jer se uspostavljanje kolektivne odgovornosti kosi sa osnovnim principima EU.

On je dodao i da je moralno neprihvatljivo da deca, pa i unuci ljudi "koji su oterani u rat", treba da budu smatrani kriminalcima.

Šef mađarske diplomatije je rekao da treba uspostaviti "u potpunosti jasnu pravnu poziciju" koja će isključiti bilo koji oblik kolektivne odgovornosti i garantovati da niko nikada neće na kolektivnoj osnovi biti izuzet iz restitucije.

Mađarske opozicione partije priključile su se vladi u osudi srpskog zakona, koji, kako su ukazali, ponovo oživljava princip kolektivne krivice.

U Srbiji se očekuje oko 150.000 zahteva za restituciju, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće ili isplaćena u obveznicama države Srbije, kao i u novcu za isplatu akontacije obeštećenja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Restitucija, Evrointegracije

Ličnosti: Janoš Martonji


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi