emg home

RSS

Crveni kvartal na Beogradskoj berzi

01. novembar 2011. | 13:24

Izvor: Tanjug, Emg.rs


Septembar je doneo najveći mesečni pad u ovoj godini za oba indeksa Beogradske berze i time zaokružio "cvreni kvartal" koji je oba indeksa umanjio za više od petine vrednosti, navodi se u analizi porftolio menadžera Aleksandra Štajnera objavljenoj na sajtu Beogradske berze.

Belex 15 je izgubio na vrednosti 12,67 odsto, a Belex line 9,88 odsto, naveo je Štajner.

Indeks Belex 15 je vodeći indeks Beogradske berze i opisuje kretanja cena najlikvidnijih srpskih akcija i računa se u realnom vremenu, dok je Belex line – opšti indeks Beogradske berze, čija se vrednost računa na kraju trgovačkog dana.

"Skroman promet, plitko tržište, nepostojanje ozbiljnog interesovanja investitora su i dalje osnovne karakteristike Beogradske berze", naveo je Štajner.

"Istovremeno, smanjena prognoza rasta Bruto-domaćeg proizvoda Srbije za 2011. i 2012. godinu, nestabilnost na Kosovu, kontinuirana kriza evro zone i ostali prilično nepovoljni indikatori svakako su doprineli novom padu cena akcija", ocenio je Štajner.

"I na svetskim berzama, vrednosti indeksa su takođe imale značajan pad, čime su pefromanse u trećem kvartalu bile najlošije u poslednje tri godine. Uzroci za pad se mogu tražiti u dodatnom povećanju zabrinutosti oko kretanja svetske ekonomije i posebno u neizvesnosti oko rešavanja dužničke krize zemalja članica Evropske Unije", navedeno je u analizi.

Ovaj portfolio menadzer je naveo i da će pozitivne efekte na Berzu imati najavljeno listiranje akcija "Telekoma Srbije".

Izneta je i procena da će vrednost BELEXsentiment-a za novembar iznositi 114,22 poena.

Belex Sentiment je pokazatelj tržišnih očekivanja učesnika u trgovanju.

Vrednost preko 100 izražava pozitivna očekivanja, dok vrednost manja od 100 označava pesimistička očekivanja tržišnih učesnika.

Vrednost BELEXsentimenta za tekući mesec analizira portfolio menadžer koji je u prethodnom mesecu imao najprecizniju procenu kretanja tržišta Beogradske berze.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Berza

Institucije: Beogradska berza


Unesite tekst komentara:

<<

14. novembar - 20. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi