emg home

RSS

Majka i sestra Zorana Đinđića podnele prijavu protiv Čovića i Ilića

15. decembar 2011. | 08:59 15:42

Izvor: Beta, Slobodna Evropa

Majka i sestra ubijenog premijera Zorana Đinđića podnele su krivičnu prijavu protiv ministara u njegovoj vladi Nebojše Čovića i Velimira Ilića, optužujući ih za umešanost u ubistvo Đinđića.

Majka Mila Đinđić i sestra Gordana Filipović prijavu su podnele juče preko advokata Srđe Popovića, koji je ranije krivičnu prijavu u njihovo ime podneo i protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

Popović je izjavio da se krivična prijava koju je podneo protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića temelji na iskazima svedoka saradnika.

U prijavi se navodi da su oba političara kriva za "neprijavljivanje priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak".

"Dva glavna dokaza su iskazi Dejana Milenkovića Bagzija iz 2006. godine i izjava koju je dao u Specijalnom tužilaštvu Miloš Simović pre sedam meseci, koja je tek nedavno procurila kada je njene delove objavio list 'Blic'", rekao je Popović za Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da su to dve saglasne izjave u svim bitnim detaljima i u obe izjave se tvrdi da je Čović podržavao atentat, da je njima tvrdio da će on nakon toga postati premijer.

"Oni su očekivali da će on postaviti svog ministra unutrašnjih poslova i da oni neće biti otkriveni i kažnjeni i time ih je podstrekao. Čak im je nudio i logističku pomoć, lokaciju Koordinacionog centra koji je tada vodio u Užičkoj ulici iz koje može direktno da se puca u rezidenciju. Ta lokacija im nije bila povoljna", naveo je Popović.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije. Izvršioci ubistva su osuđeni, ali se za političkom pozadinom još traga.

   

Dačić: Policija će postupiti po nalogu tužilaštva


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nema saznanja o krivičnoj prijavi koje su podnele majka i sestra ubijenog premijera Zorana Đinđića, ali da će policija postupiti onako kako Tužilaštvo zatraži.

"Istragu vodi Tužilaštvo. Sve što dobijemo kao nalog iz Tužilaštva, policija će izvršiti", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Dnevni list "Blic" danas je preneo da su majka i sestra ubijenog premijera podnele krivičnu prijavu protiv ministara u njegovoj vladi Nebojše Čovića i Velimira Ilića, optužujući iz za umešanost u ubistvo Đinđića 12. marta 2003.

Dačić je naveo da je političku pozadinu ubistva premijera trebalo raščistiti odmah, jer kako vreme protiče, to ne doprinosi da se dođe do pune istine o svemu što se dešavlo.

"Mislim da je bilo dovoljno vremena, bilo je čak i vanredno istanje, da se neke stvari raščiste u prvoj godini posle toga (ubisvta)", rekao je Dačić.

On je kazao da je Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je predsednik, osudila ubistvo premijera Đinđića.

"Ni tada nije bile izrečena bilo kakva sumnja da to ima veze sa SPS-om, mislim na poltičku pozadinu", rekao je Dačić.

 

Čović negirao navode iz krivične prijave


Nekadašnji potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića Nebojša Čović negirao je danas navode iz krivične prijave koju su protiv njega i Velimira Ilića podnele majka i sestra Zorana Đinđića, u kojoj njih dvojicu optužuju za umešanost u ubistvo premijera.

Čović je za Radio Slobodna Evropa izjavio da advokat porodice Đinđić Srđa Popović iznosi "laži, neistine i insinuacije" i poručio da stoji na raspolaganju državnim organima i svima koji žele da obave razgovor sa njim.

"To ne ističem prvi put, već osam-devet godina. Ja verujem u ovu državu i njene pravosudne organe i ne dozvoljavam da se vređa moja porodica", rekao je Čović.

 

Ilić: Nema razloga za krivičnu prijavu


Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da mu je žao što je majka pokojnog premijera Zorana Đinđića podnela krivičnu prijavu protiv njega, jer, kako je rekao, nema razloga za to.

Dnevni list "Blic" danas je preneo da su majka i sestra ubijenog premijera podnele krivičnu prijavu protiv ministara u njegovoj vladi Nebojše Čovića i Velimira Ilića, optužujući iz za umešanost u ubistvo Đinđića 12. marta 2003.

Ilić je naveo da je pismo koje je dobio od Milorada Ulemeka Legije, neposredno pred atentat na Đinđića, dao na uvid svim nadležnim službama u državi i da ne snosi odgovornost što niko nije reagovao.

Ilić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je neposredno pre atentata dobio pismo od Legije u kome ga je pozvao da ruše poredak i da je o njemu obavestio Nebojšu Čovića, Dušana Mihajlovića i tadašnjeg premijera Đinđića.

"Ja sam o pismu obavestio Đinđića. On me je pozvao na razgovor i tada mi je ponudio mesto ministra policije, što sam odbio", kazao je Ilić i dodao da ni Đinđić nije pismo shvatio ozbiljno.

Ilić je rekao da je tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović tražio od njega izjavu o pismu, kao i da je policija od njega tražila da svedoči o odnosu Čovića sa Legijom, što Ilić nije želeo da komentariše.

"Želo bih da se ovo raščisti do kraja i da se ispitaju svi koji su bili umešani. Mnogo je stvari koje su bile sumnjive i koje treba razjasniti, a ja ću učiniti koliko mogu da pomognem", naveo je Ilić.

On je rekao da se Legija pismom u kojem traži rušenje poretka neposredno pred ubistvo Zorana Đinđicah nije obratio samo njemu već i "mnogima koji su učestvovali u 5. oktobru".

"Mnogi su dobili pismo, ali ga nisu objavili, a ja sam to uradio", kazao je Ilić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Atentat na Zorana Đinđića, Majka i sestra Zorana Đinđića podnele prijavu protiv Čovića i Ilića

Ličnosti: Velimir Ilić, Ivica Dačić, Srđa Popović, Nebojša Čović, Mila Đinđić, Gordana Filipović


Unesite tekst komentara:

<<

23. april - 29. april 2012.

>>