emg home

RSS

Tužilaštvo za ratne zločine za međudržavni sporazum

31. januar 2012. | 16:26

Izvor: Beta

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podržava inicijativu hrvatskog predsednika Ive Josipovića za sklapanje međudržavnog sporazuma kojim bi se olakšalo procesiranje ratnih zločina u regionu."Podržavamo inicijativu i smatramo da je svaki razgovor u tom pravcu dobrodošao", rekao je agenciji Beta zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić komentarišući inicijativu Josipovića o potpisivanju međudržavnog sporazuma čija bi jedna od osnovnih odredbi bila da se optuženima za ratne zločine sudi u njihovoj matičnoj državi.

Vekarić je izrazio očekivanje da će političari načiniti korake kojima će, kako je ocenio, pravosuđa u regionu lakše koračati.

"Nadamo se da će se na političkom nivou razgovarati o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju države i pravosuđa, i da će nasa dobra saradnja biti još bolja", istakao je Vekarić.

Predsednici Hrvatske i Srbije i članovi Predsedništva BiH razgovaraće u petak na sastanku na Jahorini o inicijativi hrvatskog predsednika za sklapanje međudržavnog sporazuma kojim bi se olakšalo procesuiranje ratnih zločina.

O toj inicijativi će na neformalnom sastanku razgovarati Josipović, predsednik Srbije Boris Tadić i članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

"O tome treba početi razgovarati, ali je na vladama da se dogovore i potpišu", ističu u kabinetu predsednika Hrvatske.

Taj sporazum trebalo bi da spreči ponavljanje slučajeva poput slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je po poternici Srbije zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru 1991. dva meseca proveo u pritvoru u BiH. On je pušten nakon što je Srbija zbog nedostatka dokaza odustala od njegovog krivičnog progona, a taj slučaj izazvao je napetost u odnosima dve države.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović se u više navrata založio za potpisivanje međudržavnih sporazuma između Srbije, Hrvatske i BiH koji bi olakšali procesuiranje ratnih zločina.

Taj bi sporazum, kako je Josipović više puta rekao, zamenio hrvatski zakon o ništavosti pravnih akata SFRJ, SRJ i Srbije koji je donela bivša vlada Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u oktobru prošle godine uoči rapuštanja parlamenta.

Predsednik Hrvatske uputio je krajem decembra Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona koji je izazvao brojne negativne reakcije u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Povod za njegovo donošenje bile su optužnice protiv 44 državljanina Hrvatske, među kojima i nekoliko ratnih funkcionera, koje su iz Beograda stigle u Zagreb.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. januar - 05. februar 2012.

>>

Povezani naslovi