emg home

RSS

Ćirić očekuje uskoro velike italijanske investicije

27. mart 2012. | 17:51

Izvor: Beta

Srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je danas da je Italija značajan ekonomski partner Srbije i da vrlo brzo očekuje neke velike italijanske investicije.Na obeležavanju početka rada Konfindistrije Srbije, on je rekao da misli da ce će to udruženje italijanskih privrednika doprineti daljem razvoju dobrih ekonomskih odnosa čvršćim vezama srpskih i italijaskih kompanija, posebno malih i srednjih preduzeća.

Ćirić je istakao značaj investicije velikog italijanskog proivođača automobila, kompanije Fijat za ekonomiju Srbije i ododao da ohrabruje to što su neki italijanski investoritori "započeli proces reinvestiranja".

On je naveo da su italijanske firme u Srbiju investirale preko milijardu evra i da Srbiji radi više od 400 italijaskih kompanija, koje zaposlsjavaju više od 20.000 radnika i imaju godišnji obrt od 2,5 milijadi evra.

Ocenjujući da je "Italija neka vrsta prozora Srbije u EU", Ćirić je rekao da je Italija drugi po veličini spoljnotrgovinski partner, sa razmenom od 2,2 milijarde u 2011. godini.

Italijnski investitori se nalaze u svim indistrijskim granama, i najveći broj njih je izvozu i nnovim investicijama, rekao je on, precizrajući da najveći broj italijanskih investitora čine mala i srednja preduzeća.

Italijanski ambasador u Beogradu Armando Varikio pozdravio je početak rada udruzenja italijaskih privrednika Konfindistrija u Srbiji, ističući da to pokazuje koliki značaj Italija pridaje Srbije.

"Želimo da Srbija bude što više integrisana u italijakski proizvodni sistem", rekao je Varikijo, dodajući da je za italijanske investicije značajno sve čvršće povezivanje sa EU.

Udruženje Konfindustrija Srbije nastalo je na trogodišnjem iskustvu Foruma za unapredenje ekonomsko-socijalnih odnosa Srbije i Italije pod nazivom Sistema (www.sistema.rs").

Kako je istaknuto, Konfindustrija će pružati podršku italijanskim preduzećima koja već posluju u Srbiji kao i onim preduzećima koja su zainteresovana da probiju na to tržište. Konfindustrija Srbije je članica Konfindustrije Balkana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>

Povezani naslovi