emg home

RSS

Ljajić: Radnici se plaše da prijave poslodavca

10. april 2012. | 11:20 12:22

Izvor: Beta

Ministar za rad Rasim Ljajić izjavio da ima posredna saznanja o tome da poslodavci zabranjuju osnivanje sindikata u firmama, ali da se radnici plaše da to prijave da ne bi izgubili posao.

"Radnici izbegavaju da prijave da su sprečeni da osnuju sindikat, što je njihovo zakonsko pravo, jer se plaše da će dobiti otkaz", rekao je Ljajić.

Osnivanje sindikata, prema rečima Ljajića, ne zabranjuju samo strani investitori već i domaći. "Nijedan poslodavac nije oduševljen kad je reč o sindikalnom organizovanju", istakao je Ljajić i naglasio da će inspekcija rada postupati po svakoj prijavi zabrane osnivanja sindikata i pozvao radnike koji su sprečeni da ostvare svoja prava da to prijave inspekciji rada.

Dačić: Niko ne može da umanjuje prava radnika
Ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić izjavio je da svako ko narušava slobodu sindikalnog organizovanja mora da se suoči s posledicama i da niko ne može da umanjuje prava radnika. "Ministar za unutrašnje poslove i zamenik premijera dobija na stotine pisama i predstavki koje ukazuju na to da se radnici stranih kompanija koje su od naše države dobile pare da otvore te kompanije ne ponašanaju prema radnicima u skladu s našim zakonom", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da sumnja da ti investitori maltretiraju radnike u svojim državama kao što to rade u Srbiji, ali
da ovde niko nema pravo da ukida i umanjuje prava radnika. "Sindikalno organizovanje je slobodno i svako ko to narušava mora da se suočava s posledicama", rekao je Dačić.

Ono što su strane kompanije uložile u Srbiju, kako je dodao Dačić, ponekad gotovo da nije veće od onoga što su dobile od ove države za jedno radno mesto. "Dođe nam da svi otvorimo firmu jer na tome može dobro da se
zaradi", rekao je on i dodao da je zahvalan što su investitori došli u Srbiju, ali da će, ako nastave da se ovako ponašaju, otići veoma brzo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

05. jun 2012. 10:42:10

| Olga

0

"Ubi me prejaka reč" Puna usta brige naših ministara o statusu radnika. Neka kažu kojoj su firmi naplatili prekršajnu kaznu za ne poštovanje ZOR. Kada bi slali svoje inspektore u češće kontrole, a na to imaju pravo, brzo bi napunili Budžet, ali neće, jer su sluge onih koji izrabljuju srpske radnike. Kada bi položaj radnika u privredi bio kao onih koji se finansiraju iz Budžeta Srbije, pevala bi nam kuća. Cena rada, prekovremeni rad, preraspodele radnog vremena, dnevni, nedeljni i godišnji odmor,smanjivanje zarade za svaku sitnicu ili jubilarne nagrade šta to beše? Samo zucni i ostaješ bez posla. Predlažem da aktuelni ministri malo rade kod srpskih poslodavaca za platu po učinku, pa neka onda govore o sindikatima i ZOR.

26. april 2012. 13:36:56

| Hvala Drugovi!

0

Hvala drugu Dacicu i drugu Ljajicu. Svi u sindikat! Sindikat, koji ce sa trga Marksa i Engelsa u Beogradu da upravlja Srpskom privredom. Samo napred!!!

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17