emg home

RSS

Gligorov: Srbija u krizi još najmanje dve godine

23. maj 2012. | 08:58

Izvor: Tanjug

U Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine, uzevši u obzir tešku socijalnu situaciju u zemlji i ekonomske prilike, ocenio je Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Srbija je politički dezorijentisana, s dugovima koje ne može da vraća i nacionalnom valutom koju nema čime da brani. Ipak, Srbija je u boljem položaju od Grčke, u boljem položaju i od Argentine, jer ima fleksibilan kurs, ali je u veoma rđavom socijalnom stanju i politički dezorijentisana, rekao je Gligorov za frankfurtske Vesti.

"Čak i kad bi se hitno krenulo u reforme, za vidljive efekte potrebno je godinu i po ili dve dana, a kad se uzme još u obzir da vlada možda neće biti formirana do kraja leta, možemo da izgubimo čitav kvartal. Ko god da sastavi vladu imaće težak posao jer preuzima zemlju u vrlo teškom ekonomskom i socijalnom stanju. Srbija je u recesiji, a onda će biti u stagnaciji i vreme je potrebno da se trendovi promene“, objasnio je Gligorov.

Buduća vlada, prema njegovim rečima, mora da izađe s realnim i kredibilnim programom, a glavni cilj je povećati zapošljavanje jer je to goruće pitanje za državu. "Politika zapošljavanja će morati da bude dugoročna jer tu se ništa ne može postići na brzinu. Niska zaposlenost je daleko najveći privredni i socijalni problem, pa bi trebalo da je i politički“, kazao je Gligorov.

" Narodna banka Srbije uopšte nema razloga da previše interveniše na tržištu stranim novcem, jer nije izvesno da te inervencije deluju stabilizaciono. Najbolje bi bilo ako bi centralna banka svu svoju pažnju posvetila inflaciji, a kurs prepustila tržištu“, dodao je Gligorov.

Gligorov smatra da je moguće da s pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima Srbiju očekuju prevremeni parlamentarni izbori. „Koalicija oko DS-a i SPS-a može da formira vladu, kao što je i najavila, ali ne verujem da će ta vlada opstati na duži rok jer je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića pobednik izbora. Ne verujem da je moguća velika koalicija jer bi tu DS bila manji partner u vlasti, zato što je SNS osvojio najveći broj mandata“, zaključio je Gligorov.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izbori, Zapošljavanje, Ekonomska kriza

Ličnosti: Vladimir Gligorov


Unesite tekst komentara:

<<

28. maj - 03. jun 2012.

>>

Povezani naslovi