emg home
RSS

PRESSEK

"Kvadrat u Beogradu koštaće 4.000 evra"

31. mart 2008. | 08:59

Izvor: Biznis

Stabilizacijom političke situacije u zemlji, cene kvadrata stana u Beogradu dostići će zagrebačke i popeće se na 3.000 do 4.000 evra po kvadratu.

Građevinska kompanija „Montera" kupila je nedavno građevinsko preduzeće „Trudbenik gradnja" za oko sedam miliona evra. Generalni direktor „Montere" Dragan Kopčalić, koji je sa Dejanom Markovićem i suvlasnik tog preduzeća, kaže u razgovoru za Biznis da će u modernizaciju „Trudbenika" biti uloženo još oko osam miliona evra, ali je napomenuo da dugovi tog preduzeća iznose blizu pet miliona evra.

Kopčalić ističe da će se ta investicija svakako isplatiti jer „Montera" planira da do 2011. godine postane apsolutni balkanski lider u građevinarstvu. Osim toga, kaže da će cene stambenog kvadrata u Beogradu u narednom periodu porasti i do 4.000 evra po kvadratu. Kopčalić navodi da je 90 odsto sume za „Trudbenik" njegova firma već uplatila, dok će ostatak biti izmiren tokom ove nedelje. „Montera" je ovom transakcijom postala vlasnik zemljišta od 32 hektara na Pančevačkom putu na kome se nalaze objekti, postrojenja, armirački pogon, kao i fabrika za proizvodnju prefabrikovanih betonskih elemenata, zatim fabrike od 4.000 kvadrata za proizvodnju građevinske stolarije u Smederevu, samačkog hotela u Novom Beogradu od 3.250 kvadrata, kao i zgrade za smeštaj radnika na uglu Ustaničke i Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu.

Kopčalić dodaje da njegova kompanija sada zajedno sa „Trudbenikom" i „Montfinišom", firmom koja je u „Monterinom" većinskom vlasništvu, zapošljava više od 1.500 radnika i ističe da će njegovo preduzeće ove godine ostvariti prihod veći od 100 miliona evra.

Da li „Trudbenik" vredi 20 miliona evra, koliko će vas, kako kažete, koštati cela investicija?

- Mi smo već sada najveća građevinska operativa u Srbiji, ali želimo da se razvijamo regionalno. Imamo veliko gradilište u Crnoj Gori, do kraja godine ući ćemo na tržišta Rumunije i Ukrajine, a plan nam je da postanemo lider u regionu. Za ostvarenje tog koncepta kupovina „Trudbenika" je od velike važnosti. Cena „Trudbenika" sa dugovima je 12 miliona evra. Ovo jeste veliki novac, ali to preduzeće po našoj, ali i proceni Agencije za privatizaciju, vredi nešto više od te sume. Na prvoj licitaciji „Trudbenik" je nuđen za 24 miliona evra, ali nije bilo zainteresovanih, na drugoj za 12, i opet se niko nije javio. Ukoliko Srbija bude politički stabilna, a nadamo se da hoće, učinili smo dobar poslovni potez.

„Trudbenik" je jedino preduzeće koje ste kupili u procesu privatizacije, a uskoro će se na aukciji naći i „Trudbenik holding" koji je 2003. osnovao firmu koju ste sada privatizovali. Jeste li zainteresovani da kupite i to preduzeće ili pak neko drugo koje bude ponuđeno na prodaju?

- Za sada ne nameravamo da kupujemo nijedno preduzeće. Bili smo zainteresovani za preduzeće „Janko Lisjak", jer se ono bavi izvođenjem instalaterskih radova koje „Montera" ne radi, ali zbog nerešenih pravnih odnosa, odustali smo od te transakcije. Ne idemo u širenje svojih delatnosti, već se zadržavamo u krugu onih poslova u kojima smo stručni. Mislim da do 2011. godine možemo da postenemo lideri u građevini na Balkanu. Sada smo već lideri na području Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Na kojim projektima trenutno radi „Montera"?

- Jedan smo od vodećih izvođača na projektu „Univerzijade" za koju gradimo oko 45.000 kvadrata. Takođe, izvodimo radove na objektu MPC-a na Ušću od 70.000 kvadrata, završavamo radove u Bloku 29, oko 22.000 kvadrata, poslovnoj zgradi „Europena" od 9.000 kvadrata, objekat od 8.000 kvadrata u ulici Dimitrija Tucovića, a radimo na još petnaestak gradilišta u gradu, čija je kvadratura između 1.000 i 4.000 kvadrata. Samo u Beogradu u ovom trenutku „Montera" gradi oko 250.000 kvadrata. Projekat „Zavala" u Crnoj Gori je najznačajnija investicija koju smo otpočeli kao glavni izvođač radova i tamo gradimo oko 120.000 kvadrata.

Mnogi tvrde da su cene stambenih kvadrata u Beogradu „astronomski" visoke. Kakvo je vaše mišljenje?

- Ako uporedimo cene u regionu, to nije najtačnije. Na primer, u Ljubljani koja realno ne može da investiciono bude interesantna kao Beograd, cena kvadrata stana u centru grada je oko 5.000, 6.000 evra. Stabilizacijom političke situacije u zemlji i cena kvadrata u Beogradu doći će, možda ne do ljubljanskog nivoa, ali sigurno do onog u Zagrebu, u kome je prosečan kvadrat stana oko 3.000-4.000 evra. Cena kvadrata je ovde odgovor na realnost, jer privreda još uvek nije krenula, plate su prilično niske, a ponuda stanova je mala. U narednom periodu rašće stambeni fond, ali i BDP, pa je realno da i cena kvadrata stana u centralnim beogradskim opštinama i na Novom Beogradu bude oko 4.000 evra.

Izgradnja hotelskog kompleksa na rtu Zavala kod Budve prekinuta je jer investitor izvodi radove bez dozvole, a Opština za to područje nije donela urbanističke planove. Kako to komentarišete?

- Samo smo izvođači, tako da ne možemo to da komentarišemo, ali sam ubeđen da će se radovi nastaviti. I u Crnoj Gori je izborna kampanja, tako da određene stvari imaju veću marketinšku vrednost. Gradnja je prekinuta do uspostavljanja definitivne koordinacije između grada Budve i investitora. Ali radovi će se nastaviti ne samo na ovom gradilištu, već će posle izbora biti povećan intenzitet radova u celoj Crnoj Gori. Ta zemlja će u narednih pet godina biti investiciono najzanimljivija država Evrope. U kontaktu smo sa mnogim značajnim investitorima koji nameravaju da tamo grade.

Kolika je vrednost radova koje obavljate na Zavali?

- To ne možemo da znamo, jer će predračun biti poznat tek posle usvajanja plana. U ovom trenutku na tom prostoru gradimo 41 kuću koje imaju ukupnu površinu od 41 hiljade kvadrata.

Kažete da će Crna Gora u narednih pet godina biti investiciono najzanimljivija država u Evropi. Šta je sa Srbijom?

- Na Crnogorskom primorju, prema mojim saznanjima, gradiće se više od pet miliona kvadrata u narednih pet godina, što je u odnosu na 650.000 stanovnika, koliko ima Crna Gora, zaista impozantan broj koji donosi i ogroman prihod. Privreda Crne Gore moraće da prati taj turistički zamah, tako da će se ona brzo razvijati. Srbija zbog trenutne političke situacije malo zaostaje. Investicioni ciklus će doći, ali će biti pomeren za godinu-dve. Kada pružimo političku stabilnost u kontinuitetu, doći će do priliva investicija sa više strana. Bitno je da strateški uvedemo i istočni i zapadni kapital.

 

Lična karta

Dragan Kopčalić, inače građevinski inženjer, pre nekoliko godina široj javnosti bio je poznat kao jedan od najperspektivnijih kadrova vrha Demokratske stranke. Bio je predsednik DS Beograda i potpredsednik opštine Zvezdara. Pošto je u zimu 1999. godine podržao Slobodana Vuksanovića u kandidaturi za predsednika DS-a, ostao je bez svih stranačkih pozicija. Već 2000. godine osnovao je „Monteru" i tako prešao iz politike u biznis.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nekretnine, Građevinarstvo

Lokacija: Srbija

Ličnosti: Dragan Kopčalić, Dejan Marković

Kompanije: Trudbenik, Montera, Montfiniš, Janko Lisjak


Unesite tekst komentara:

<<

29. novembar - 05. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi