emg home

RSS

EU izdvaja 750 milijardi evra za odbranu zone evra

10. maj 2010. | 10:27 12:44

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Zemlje Evropske unije rano jutros u Briselu usvojile hitan plan za stabilizaciju zone evra vredan 750 milijardi evra. Plan predviđa stabilizaciju jedinstvene valute i svetskih tržišta, odnosno pomoć zemljama zone evra koje zapadnu u budžetsko-kreditne teškoće i našle se na udaru finansijskih špekulanata.

EU će formirati fond od 500 milijardi evra, a Međunarodni monetarni fond je saopštio da stavlja na raspolaganje 250 milijardi evra da bi se povoljnim kreditima i garancijama omogućila potpora zemljama koje bi zapale u teškoće.

Pošto se procenjuje da bi se na udaru mogli naći i Portugal i Španija, vlade u Lisabonu i Madridu su stavile do znanja da su spremne da preduzmu dodatne mere da u ovoj i idućoj godini smanje budžetske manjkove i javne dugove koji su probili granice dozvoljene "paktom stabilnosti" evra.

Evropska centralna banka takođe je saopštila da će prvi put otkupljivati, u slučaju potrebe, javni i privatni dug zemalja zone evra i državne obveznice tih zemalja ako bi one zapale u platežne teškoće.

Grčki troškovi zaduživanja jutros su znatno pali, a cene akcija beleže snažan rast. Razlika između kamate koju investitori traže za desetogodišnje obveznice grčke vlade i one na nemačke hartije na isti rok danas je 4,84 odsto, a na kraju prethodne nedelje bila je rekordnih 10,25 odsto.

Svetske berze su odmah povoljno reagovale, rastom vrednosti akcija, a kurs evra je porastao na 1,29 u odnosu na dolar, što je ocenjeno kao znak stabilizacije zone evra i svetskih tržišta.

Direktor MMF-a Dominik Stros-Kan je saopštio da pozdravlja dalekosežne korake Evropske unije i Evropske centralne banke za ponovno uspostavljanje poverenja i finansijske stabilnosti zone evra. "To su moćne mere koje će pomoći obezbeđenju globalne ekonomske stabilnosti i očuvati svetski ekonomski oporavak. Akcije za postavljanje javnih finansija na održive, postojane osnove ključne su za obnovu ekonomskog zdravlja u Evropi", naglasio je direktor MMF-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro, Akcije, Zona evra, Ekonomska kriza

Lokacija: Zona evra

Ličnosti: Dominik Stros-Kan

Institucije: Međunarodni monetarni fond, EU


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi