emg home
RSS

Bundestag odobrio paket za spas evra

21. maj 2010. | 10:11 13:42

Izvor: Tanjug

Grad: London

Donji dom Bundestaga odobrio zakon koji dozvoljava Nemačkoj da učestvuje u 750 milijardi evra vrednom paketu za spas zone evra.

Paket Evropske unije za spas zajedničke evropske valute, vredan 750 milijardi evra, koji ima podršku i Međunarodnog monetarnog fonda, dogovoren je pre dve sedmice. Nemačka treba da u njemu učestvuje sa 123 do 147,6 milijardi evra u garancijama zajmova.

 

Indipendent: Paket pomoći nije smirio finansijska tržišta

Paket pomoći za ekonomije zone evra nije uspeo da smiri finansijska tržišta jer problem ne leži u odsustvu likvidnosti, već u krizi solventnosti, piše danas Independent.

Najveća odgovornost za rešavanje ekonomske situacije pripada Nemačkoj, kao ekonomskom gigantu zone evra, ocenjuje list.

Zemlje poput Grčke, Španije i Portugala moraće dramatično da smanje javnu potrošnju sledećih nekoliko godina, što bi lako moglo da gurne njihove ekonomije u recesiju. Berlin mora da odluči da li je zaista spreman da uradi ono što je potrebno da odbrani integritet jedinstvene valute. Paket pomoći nije dovoljan i Nemačka će morati da izradi plan za restrukturiranje dela duga ekonomski slabijih zemalja, navodi list.

Nemačka će morati i da preduzme mere za povećanje tražnje u nemačkoj ekonomiji, kako bi periferne evropske nacije mogle da obezbede ekonomski rast.

Nemačka može da zadrži aktuelni ekonomski model štednje i izvoza ili može da održi zonu evra i postaje sve jasnije da ne može da uradi i jedno i drugo, zaključuje list.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zona evra, Ekonomska kriza

Lokacija: Zona evra, Nemačka

Institucije: Bundestag


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Eksplozija u baskijskoj oblasti, nema žrtava

    16. sep 2010.

    Madrid, Beta

Povezani naslovi