emg home
RSS

Rompej:Konsenzus o sankcijama za kršenje budžetskih pravila

22. maj 2010. | 10:31

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Ministri finansija Evropske unije podržali su sinoć u Briselu uvođenje oštrih sankcija članicama Unije kako bi se izbeglo preterano zaduživanje, u nadi da će time povratiti poverenje tržišta i suzbiti dužničku krizu koja preti da ugrozi evro.Predsednik Evropske unije Herman van Rompej rekao je da je sastanak ministara finansija pokazao da je "očigledno da postoji širok konsensuz" o finansijskim i političkim sankcijama.

Trenutna ograničenja o budžetskiom deficitu i dugu na papiru prate i velike kazne koje nikada nisu sprovedene, što je omogućilo Grčkoj i drugim članicama EU da ih ignorišu i da ulaze u ogromne dugove.

Van Rompej nije izneo detalje o novim sankcijama zato što su zvaničnici EU, Evropske centralne banke i Evropske komisije tek počeli rad na izmenama pravila o budžetima. Lideri EU bi o tim reformama trebalo da odluče na samitu u oktobru.

Nemačka, koja je obezbedila najveći paketa pomoći Grčkoj i evrozoni, zalaže se za oštrije kazne zemljama koje krše pravila da bi se odvratile od traženja finansijske pomoći. Među tim kaznama su oduzimanje prava vladi da glasa ili onemogućavanje pristupa razvojnim fondovima ili čak isključenje iz evrozone.

Van Rompej je, kako prenosi agencija AP, naznačio da se protivi izmenama koje je Nemačka zatražila, jer bi te promene zahtevale izmenu sporazuma EU što bi dalje zahtevalo da ih svaka zemlja uključi u nacionalno zakonodavstvo, a što je dugačak proceš koji bi mogao biti i odbačen u nekim zemljama u parlamentu ili na referendumu.

"Moramo raditi što je moguće više u okviru trenutnog sporazuma", rekao je Rompej i dodao da to omogućava da se brzo radi na potrebnim reformama.

Francuska ministarka finansija Kristina Lagard je rekla da je na današnjem sastanku razmotreno ono što se brzo može uraditi.

Posle današnjeg sastanka predviđeno je da 7. juna u Luksemburgu bude sastavljen nacrt reformi o kojima bi u oktobru trebalo da odluče lideri EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Dužnička kriza, Ekonomska kriza

Ličnosti: Herman van Rompej

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
PON
20
UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26
  • Irska: Privredni pad u drugom kvartalu

    24. sep 2010.

    Dablin, Tanjug

  • Mafija pere novac preko lotoa

    24. sep 2010.

    Rim, Beta