emg home
RSS

BIS upozorava da preti nova globalna kriza

28. jun 2010. | 16:12

Izvor: Beta

Grad: Ženeva

Banka za međunarodna poravnjanja (BIS) koja okuplja vodeće centralne banke u svetu, upozorila je danas da globalnoj ekonomiji preti opasnost ponavljanja finansijske krize iz 2008-09.BIS navodi da su veliki javni dugovi u Evropi i SAD "nasledili" privatne dugove koji su izazivali kreditnu krizu pre dve godine.

U novom izveštaju BIS savetuje kreatorima politike da osiguraju održivost privrednog rasta i da ga ne podstiču samo niskim kamatama, kao što to radi većina razvijenih zemalja.

"Dug privatnog sektora počeo je da opada ali je njegovo mesto zauzeo javni dug i fiskalne pozicije u brojnim zemaljama su već neodržive", ističe BIS u godišnjem izveštaju.

Upozoravajući vlade da srede finansijsku situaciju, vodeće svetske centralne banke navode da je "makroekonomska politika u mnogo gorem stanju nego pre tri godine a da su kapaciteti za borbu sa novom krizom mali".

U izveštaju se preporučuju napuštanje stimulativnih paketa, povećanje kamata na dugi rok i reforme finansijskog sistema kako bi se sprečili potresi koji bi, kao pre dve godine, mogli da dovedu do kraha tržišta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Eksplozija u baskijskoj oblasti, nema žrtava

    16. sep 2010.

    Madrid, Beta

Povezani naslovi