emg home
RSS

Obama potpisao zakon o reformi Vol strita

22. jul 2010. | 10:04

Izvor: Tanjug

Grad: Vašington

Predsednik SAD Barak Obama potpisao zakon o istorijskoj reformi propisa u bankarskom sektoru SAD i na Volstritu, ukazavši da će to preuređenje doprineti okončanju prakse koja je gurnula ekonomiju SAD u najdublju recesiju od tridesetih godina prošlog veka.

Zakon je donet gotovo dve godine posle finansijskog kolapsa u SAD, koji je izazvao posledice širom sveta. Zakon predviđa mehanizme za likvidaciju velikih finansijskih kompanija koje se nađu u problemima, kako bi se izbeglo da za sobom povuku celu privredu. Zakonom se, takođe, određuje formiranje saveta koji bi otkrivao pretnje po finansijski sistem i agencije za zaštitu potrošača, koja bi nadgledala poslove između stanovništva i finansijskih institucija. Deo zakona odnosi se na složene finansijske transakcije na tržištu novčanih derivata.

Zakon određuje novu ulogu pojedinih državnih agencija i značajno širi ovlašćenja centralne banke.

Obama je ocenio da će te reforme pomoći ljudima u njihovom svakodnevnom životu, pri potpisivanju ugovora, u razumevanju poreza i proceni rizika. "Od američkog naroda više nikad neće biti traženo da plaćaju račune za greške Vol strita", rekao je Obama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Eksplozija u baskijskoj oblasti, nema žrtava

    16. sep 2010.

    Madrid, Beta

Povezani naslovi