emg home
RSS

Kongo: Pobunjenici silovali skoro 200 žena, dečaka i beba

24. avgust 2010. | 10:00

Izvor: Beta

Grad: Luvungi

Pobunjenici iz Ruande i Konga za četiri dana silovali skoro 200 žena i dečaka blizu baze mirovnih trupa Ujedinjenih nacija na istoku Konga, rekli jedan američki humanitarni radnik i lekar iz Konga.

Vil Kregin iz Internešenel medikal korps rekao je da su humanitarci i radnici UN znali da su pobunjenici zauzeli mesto Luvungi i okolna sela na istoku Konga 30. jula. Misija UN i posle tri nedelje nije izdala saopštenje o zločinima u gradu, a danas je navela da još traje istraga.

Kregin je za AP rekao da je jedino njegova organizacija mogla da ude u grad, na oko 15 kilometara od vojne baze UN, pošto su se pobunjenici 4. avgusta povukli iz grada u kom su silovali žene i dečake. Nije bilo borbi niti ubistava, rekao je Kregin i dodao da je bilo mnogo pljački i sistematskog silovanja žena. "Mnogo žena je reklo da su silovane u svojim domovima pred decom i muževima i mnoge su rekle da su više puta silovane", rekao je Kregin.

Kregin je rekao da se međunarodni i lokalni lekari staraju o 179 silovanih žena, ali da bi ih moglo biti mnogo više pošto se preplašeni ljudi još kriju.

Lekar Kasimbo Čarls Kača rekao je da su silovane i četiri bebe starosti jedan, šest, 12 i 18 meseci.

Aktivista iz Konga Čarls Masudi Kisa rekao je da je u tom mestu bilo oko 25 mirovnjaka koji su uradili šta su mogli da spreče nasilje 200 do 400 pobunjenika.

Očevici su rekli da su napadači bili iz pobunjeničke grupe iz Ruande, a koja je učestvovala u genocidu u toj zemlji, posle čega se, 1994, povukla u susedni Kongo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Kongo: Protest žena zbog masovnih silovanja

    18. oktobar 2010. 09:10 |

  • WikiLeaks objavio dokumenta SAD o broju žrtava u Iraku

    23. oktobar 2010. 13:10 |

  • Radisavljević: Ispitaćemo povezanost huligana i organizovanog kriminala

    19. oktobar 2010. 15:10 |