emg home

RSS

Gadafi: Taktički smo se povukli

24. avgust 2011. | 09:19 10:32

Izvor: Beta

Grad: Tripoli

Moamer el Gadafi rekao u audio poruci emitovanoj na televiziji da je dopuštanje pobunjenicima da zauzmu vojno-rezidencijalni kompleks Bab el Azizija bilo taktičko povlačenje.

"Bab el Azizija je postao gomila ruševina pošto je 64 puta bio na meti NATO-a i mi smo se odatle povukli iz taktičkih razloga", poručio je Gadafi u poruci emitovanoj na televiziji Al Oruba, u vlasništvu njegovog sina Saifa al Islama.

U poruci se ne navodi odakle se Gadafi obraća javnosti.

 

Ban Ki Mun poziva na pomirenje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun traži od šefa libijskih pobunjenika Mustafe Abdela Džalila da se angažuje na pomirenju u Libiji, zbog rizika od represalija prema snagama lojalnim Gadafiju.

Ban je istakao da je neophodno da se postignu nacionalno jedinstvo, pomirenje i proces koji okuplja sve strane, preneo je portparol generalnog sekretara UN.

Prema njegovim rečima, Abdel Džalil je izneo uveravanja da će Prelazni nacionalni savet ta pitanja ozbilno razmotriti.

 

Džalil: Izbori za osam meseci

Izbori u Libiji biće organizovani za osam meseci, izjavio je Džalil. "Želimo demokratsku vladu i pravedan ustav, a pre svega ne želimo da ikad više budemo izolovani od sveta kao što smo to do sada bili", rekao je Džalil u intervjuu italijanskom listu Republika.

Kada je reč o sudbini Gadafija, među članovima Prelaznog nacionalnog saveta preovladava mišljenje da Gadafiju i njegovoj bandi treba suditi, rekao je on. "To suđenje mora da bude fer i da se održi u Libiji. Zato želimo da ga živog uhvatimo i da s njim postupamo drugačije, ne onako kako je on postupao s neistomišljenicima. On će ostati upamćen samo po zločinima, hapšenjima i političkim ubistvima", dodao je on.

Abdel DŽalil je poručio da će nove libijske vlasti imati snažne odnose s drugim zemljama uz uzajamno poštovanje i saradnju, a da će Libija biti aktivna članica međunarodne zajednice koja poštuje sve ranije potpisane sporazume.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Libijska kriza

Lokacija: Libija

Ličnosti: Ban Ki Mun, Mustafa Abdel Džalil, Moamwer el Gadafi

Institucije: Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi

  • Nacionalni savet: Gadafi ubijen

    20. oktobar 2011. 16:10 |

  • Ban Ki Mun poziva Prištinu i Beograd da reše probleme

    17. oktobar 2011. 13:10 |

  • TV: Potvrđena smrt najmlađeg Gadafijevog sina

    17. oktobar 2011. 11:10 |