emg home
RSS

Abas podneo zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN

24. septembar 2011. | 11:03

Izvor: Beta

Palestinski predsednik Mahmud Abas podneo je generalnom sekretaru UN zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN.Palestinska država bi trebalo da obuhvati Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim.

U propratnom pismu palestinski predsednik zatražio je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da prosledi zahtev za priznavanje Palestine Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN, navodi AP pozivajući se na svoje izvore.

Portparol Ban Ki Muna potvrdio je da je Generalni sekretar UN dobio zahtev Abasa za priznanje države Palestine, a palestinska delegacija u UN saopštila je da nije ovlašćena da javnosti predstavi kopije svog zahteva sve dok ga generalni sekretar UN ne prosledi Savetu bezbednosti.

Savet bezbednosti mogao bi da raspravlja o palestinskom zahtevu tek za nekoliko sedmica ili za nekoliko meseci.

Zahtev palestinskih vlasti dovodi ih u direktnu konfrontaciju sa SAD, koje su ranije najavile da će uložiti veto u Savetu bezbednosti.

Abas je na sastanku sa palestinskom dijasporom u jednom njujorškom hotelu najavio da će podneti zahtev Ban Ki Munu bez obzira na protivljenje SAD i Izraela.

"Mi ćemo to učiniti bez oklevanja i nastavićemo sa tim uprkos svim pritiscima", rekao je Abas.

Palestina je kao nezavisna država proglašena jednostrano 1988. godine, sa Jerusalimom kao glavnim gradom iako je on pod kontrolom Izraela.

Kao nezavisnu državu Palestinu priznaje više od 120 država u svetu od kojih neke de fakto a neke de jure, sve članice Arapske lige, ali u UN ima samo status posmatrača i nije priznata kao nezavisna država.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Ličnosti: Mahmud Abas

Institucije: UN


Unesite tekst komentara:

<<

26. septembar - 02. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi