emg home

RSS

Stranice Wikipedije crne u znak protesta

18. januar 2012. | 11:49

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Britanski ogranka sajta Wikipedia zacrnela je danas ekran u znak protesta zbog zakona o borbi protiv piraterije koji se razmatraju u Kongresu SAD.

Umesto uobičajenih enciklopedijskih članaka, posetioci nailaze na sivo-crnu stranicu i poruku o odluci o blokadi na 24 sata. "Zamisli svet bez slobodnog znanja", piše u poruci.

"Potrošili smo više od decenije i milione sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj istoriji. Sada Kongres SAD razmatra zakone koji mogu nepopravljivo da ugroze slobodan i otvoren Internet. Kako bismo podigli svest o tom problemu, obustavljamo Wikipediu na 24 sata", piše na sajtu.

Protestu su se pridružili i sajt Reddit, na kom korisnici kreiraju vesti, i blog Boing Boing. Podršku protestu pružio i Google, koji nije zatvorio stranicu, već je na nju postavio link kojim se protivi predloženom zakonu.

Protivnici zakon smatraju cenzurom slobodnog mišljenja i nesprovodljivim pošto predviđa proveru hiljada informacija na linkovima za strane sajtove. Zakonom je najpre bilo predviđeno da Ministarstvo SAD za pravosuđe ima mogućnost da preko suda naredi sajtovima kao što su Google ili Yahoo da izbrišu linkove ka stranim sajtovima koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike iz SAD da ih posećuju. Zakon predviđa i zabranu preuzimanja filmova, serija i muzike preko stranih sajtova, što je trenutno moguće u SAD.

Nakon primedbi, predlagači zakona povukli su deo zakona koji se odnosi na brisanje linkova i odložili izjašnjavanje u Kongresu za 24. januar. Zakon podržavaju Holivud, filmski studiji i književni izdavači, koji se žale da se na stranim sajtovima bez dozvole objavljuju autorska dela.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Internet, Zakoni, Autorska prava

Lokacija: SAD

Kompanije: Google, Yahoo, Wikipedia, Boing Boing, Reddit


Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi

  • Yahoo tužio Facebook zbog zloupotrebe patenata

    13. mart 2012. 09:03 |

  • Policije SAD i Britanije hapse hakere

    07. mart 2012. 13:03 |

  • Google tužen zbog nedoličnog snimka

    02. mart 2012. 11:03 |