emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 43-44, 01. jul 2010.

Ekološka katastrofa u Meksičkom zalivu

Uzburkano more nevolja

Autor: Dejan Krstić

Imajući u vidu da se iz kase British Petroleuma svakoga dana u okean izlije sirova nafta u vrednosti od 4,6 miliona dolara, kao i procene da će troškovi saniranja posledica eksplozija na naftnoj platformi iznositi blizu 10 milijardi dolara, nimalo ne čudi da se vrednost akcija BP za kratko vreme bukvalno prepolovila. Istovremeno, prve ankete su pokazale da Amerikanci smatraju da je Bela kuća prekasno reagovala na najveću ekološku katastrofu ikad zabeleženu na teritoriji SAD

Početkom tridesetih godina dvadesetog veka, tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Herbert Huver (Herbert Hoover), odlučio je da u jeku najveće ekonomske krize u istoriji Amerike obnovi požarom uništeno zapadno krilo Bele kuće.

Radovi oko adaptacije su zbog velike besparice sporo napredovali kad je Huverov naslednik Frenklin Ruzvelt (Franklin D. Roosevelt) doneo odluku da se iz skromnog federalnog budžeta za obnovu američke privrede izdvoji neophodan novac za potpuno renoviranje takozvanog Ovalnog kabineta. Smatra se da je to bio prvi, inicijalni projekat sada već čuvene ekonomske strategije predsednika Ruzvelta, poznate pod imenom „New Deal“.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: