emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 45-46, 01. septembar 2010.

Dejan Šoškić, guverner NBS-a

Kurs ne sme da koči izvoz

Autor: Milan Ćulibrk, Snežana Krivokapić

Foto: Saša Čolić

Treba izbeći apresijaciju dinara koja nije utemeljena na rastu produktivnosti rada i konkurentnosti domaće privrede. Dakle, devizni kurs ne bi trebalo da sprečava razvoj izvozno orijentisane privrede. Nakon odmrzavanja penzija i plata u javnom sektoru vrlo je verovatan inflatorni pritisak, ne samo zbog povećane tražnje, već i zato što će rast cene rada pojačati i troškovni pritisak na cene. Tek nakon ulaska Srbije u EU otvara se i mogućnost razgovora o pristupanju zoni evra, čemu prethodi i fiksiranje kursa u odnosu na evro u određenom vremenskom periodu. I NBS-u, ali i dugoročnom interesu zemlje i građana, najviše bi odgovarao izbalansiran budžet, koji se zasniva na realnim prihodima države bez dodatnog zaduživanja.

Rast inflacije iznad ciljanog nivoa, po pravilu, izaziva reakciju NBS-a u smislu uvođenja mera restriktivne monetarne politike.

Ipak, verujemo da u ovom trenutku nema potrebe za korekcijom nivoa ciljane inflacije i da će ona do kraja godine ostati u koridoru od šest plus-minus dva odsto, ističe u intervjuu za Bankar Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije. On podseća da je krajem avgusta, mereno indeksom potrošačkih cena, inflacija bila 6,6 odsto na godišnjem nivou, a ciljana inflacija za isti period 6,7 odsto. Dakle, ističe Šoškić, ostvarena inflacija bila je gotovo identična ciljanom nivou.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: