emg home
RSS
Bankar magazin

Bankar magazin, Broj 45-46, 01. septembar 2010.

Budućnost platnih kartica u Srbiji

Zreli za strožu regulativu

Autor: Ana Krajnc, Olivera Bojić, Nenad Milosavljević

Foto: Darko Stanimirović

Iako već u zreloj fazi, mnoge oblasti kartičarstva nisu regulisane adekvatnim zakonima. Narodna banka Srbije intenzivno radi na novom zakonu o platnim uslugama i zakonu o konačnosti poravnanja. Zbog visoke mogućnosti za uspostavljanje monopola i duopola nije isključeno da će ubuduće i u ovoj oblasti licence biti dobijane na sličan način kao što ih dobijaju telekomunikacioni operateri. Nove tehnologije imaće značajnu ulogu u promociji platnih kartica

Visina i način utvrđivanja međubankarske provizije dovode do toga da platne kartice postaju neefikasni instrumenti plaćanja, na tržištu je konkurencija ograničena, pa postoji veoma visoka mogućnost za stvaranje monopola ili duopola.

Zato će platne kartice i u Srbiji biti izložene mnogo jačoj regulativi, najavili su predstavnici države na okruglom stolu magazina Bankar. U svetu su u regulisanje te oblasti uključene i nacionalne i međunarodne finansijske institucije. Evropska komisija je u aprilu ove godine postigla dogovor s Visa Europe da za tržište Evropske unije međubankarska provizija za platne kartice bude 0,2 procenata. U Srbiji je, pak, ta provizija između jedan i tri odsto.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: