emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 600, 24. novembar 2011.

Gde je Srbija u odnosu na bivše jugoslovenske republike

Bitka za Balkan

Autor: Olivera Bojić

Foto: Svetislav Korkodelović

Kad se poredi srpski izvoz sa najbližim iz regiona, ovdašnja privreda ne stoji loše prema statističkim podacima. Na trećem je mestu, tik posle Hrvatske, dok je na prvom Slovenija. Prema nekim drugim pokazateljima, uslovima poslovanja ili putu ka Evropskoj uniji, na primer, Srbija je jedino bolja od Bosne i Hercegovine. Svetska banka predviđa smanjenje rasta bruto proizvoda za region sa 2,5 na 2,1 odsto

Jugonostalgičari će i ovog 29. novembra ispredati priče o tome kako se lepo živelo u nekadašnjoj velikoj zajednici šest republika sa dve autonomne pokrajine.

Gde je zaista svaka od njih danas i kako se ekonomija Srbije kotira u odnosu na najbliže komšije? Statističko ukrštanje makroekonomskih podataka pokazuje da Srbija ne stoji tako loše, na trećem je mestu posle Slovenije i Hrvatske po ukupnom izvozu, ali mnogo dalje na listama konkurentnosti i uslovima poslovanja koje analizira Svetska banka. Dalje je na evropskom putu, kojim Slovenci „gaze“ već sedam godina, a izvesno je da će i Hrvati krenuti u istom pravcu za dve godine. Crna Gora ima status kandidata, kao i Makedonija koja već šest godina ima kandidaturu. Jedino je u tom pogledu Bosna i Hercegovina sporija od Srbije.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: