emg home
RSS
EU praktikum

EU praktikum, Broj 10, 09. jun 2008.

Berze

Nafta spušta indekse

Autor: Zdravko L. Dragaš

Evropske berze je sredinom meseca zatresao i podatak da je Credit Agricole, jedna od najvećih francuskih banaka, pribegla emisiji prava u vrednosti od 5,9 milijardi evra, kako bi nadoknadila teške gubitke u sektoru plasmana na kompromitovane papire sa hipotekarnom podlogom na američkom tržištu

Krajem prošlog meseca evropske berze su doživele oporavak, posebno u avio sektoru, jer su cene nafte osetnije skliznule sa rekordnog nivoa registrovanog samo nedelju dana ranije.

Poslednjeg dana najviše su skočili indeksi na Frankfurtskoj i Pariskoj berzi, dva puta manje, pak, na Londonskoj berzi. Sve to je, međutim, bilo daleko unutar koridora od jednog procenta. Tako nije bilo i prethodnog dana kada je CAC 40, indeks na Pariskoj berzi srnuo 1,30 procenata a ceo procenat je registrovao i vodeći nemački indeks, DAX 30. Znatno slabije se iskazao londonski „footsie“ indeks sa oskudnih 0,18 procenata. Slično prvim dvama evropskim berzama oporavio se i Euro Stoxx 50 indeks, koji, pak, meri papire najboljih kompanija iz evro zone.


Da biste pročitali besplatan članak, dovoljno je da imate otvoren osnovni nalog na EMG

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: