Pogledi na svakodnevnicu u Srbiji. Politika, ekonomija, životni standard, kultura i sve što daje ton svakodnevnom životu.

emg home
RSS

Veliki Štrumf

03. jun 2010. | 12:05 12:15

Autor: Milan Ćulibrk

Da je Srbija, kojim slučajem, izmišljena zemlja iz nekog crtanog filma, scenaristi bi bili na pravim mukama. Sve se tu pomešalo, uključujući likove iz nekoliko različitih “crtaća”. Na istom mestu našli su se Veliki Štrumf, Štrumfeta, Baja Patak, Miki Maus, Buldozi, Gargamel, Ser Oliver, Broj Jedan…

Fali samo Super Hik. Mada, iskreno rečeno, među političarima ima dosta kandidata za ovu ulogu, s obzirom na to da su mnogi od njih tokom tranzicije štitili isti sistem vrednosti, koji se bazira na osnovnom postulatu - bolje ceo život biti bogat, nego jedan dan siromašan. Zato je Super Hik ceo svoj život i posvetio borbi, ili u sadašnjem žargonu rečeno socijalnom dijalogu, čiji je krajnji cilj da se od siromašnih uzme sve što imaju i to prosledi bogatima. Uostalom, oni znaju da uživaju, pa zašto im to ne omogućiti?

Super Hik, međutim, poslednjih dana nije više popularan u Patkovgradu. Naročito od kada je Veliki Štrumf čvrsto rešio da se obračuna, ne sa istorijskim neprijateljem Gargamelom, već sa Bajom Patkom i njegovim ortacima. Da ispita poreklo njegove imovine i natera ga da plaća poreze tamo gde je i stekao bogatstvo. Najbogatijem čoveku u Patkovgradu se to, razumljivo, baš i ne sviđa. Tim pre što postoje egzotična ostrva na kojima porezi baš i ne moraju da se plaćaju.

A, kada bi platio ono što Veliki Štrumf od njega traži ne bi mogao da pliva u svom bazenu, napunjenom do vrha zlatnim novčićima. I sam Baja je u čudu. Do sada su mu najveću glavobolju zadavali Maga Vračarević, kojoj je životni cilj da se dokopa Bajinog srećnog novčića, kao i braća Buldozi, koji nikada nisu odustali od namere da provale u njegov trezor i opljačkaju ga.

Odjednom, preko noći, oni su postali mačiji kašalj (mada to, prirodno, za bilo kog patka nije bezazleno), jer se, iznebuha, stvorio Veliki Štrumf, od čijih se pretnji, čak i apela, svima tresu noge. I novčanici. Baji, takođe. Čak više nego od ekonomske krize, koja se sa globalnog nivoa prelila i u Patkovgrad. Suprotno tvrdnjama Raje, Gaje i Vlaje da će svetska kriza zaobići Patkovgrad i da bi ona mogla biti razvojna šansa za njegove stanovnike.

Bajin strah pojačali su i špekulanti. Ne samo oni za koje je gradonačelnik Patkovgrada zahtevao da se žestoko kazne, uz optužbu da su krivi za rast kursa, zbog čega je i sam Baja od jeseni 2008. do danas izgubio 30 odsto svog bogatstva u lokalnoj valuti. Možda Baju i više od toga plaše glasine da bi sada Velikom Štrumfu u obračunu sa njim mogla pomoći i plavokosa Štrumfeta.

U ovoj, iskrivljenoj verziji crtaća, ona je godinama unazad bila ključni saradnik Baje Patka. Stoga se veruje da raspolaže insajderskim informacijama, koje bi, nakon razlaza sa najbogatijim stanovnikom Patkovgrada, mogle koristiti Velikom Štrumfu u naumu da iz Bajinog trezora zahvati bar deo zlatnika i preusmeri ih u javnu kasu. A ona je skoro potpuno prazna. Što nikako ne odgovara Velikom Štrumfu, jer je stanovnicima Patkovgrada obećao da će sagraditi autoput, nasipe za odbranu od učestalih poplava, nove škole, fabrike…

Ma, ni sam se verovatno više ne seća svih obećanja. Osim možda da je na poslednjim izborima obećao da će, ako pobedi, obezbediti 200.000 novih radnih mesta. U stvarnosti desilo se da je prošle godine toliko radnih mesta ugašeno. Da parafraziramo Balaševića, važan je broj, a sve su ostalo nijanse.

 

Za neke je odluka Velikog Štrumfa da se obračuna sa Bajom i ortacima iz njegovog kluba najbolji dokaz da je vlastima u Patkovgradu dogorelo do nokata. “Situacija je stvarno loša kada će porez ubuduće morati da plaćaju i tajkuni”, komentariše izvesni Dejan na jednom od mnogih sajtova. To je i jedino razumno objašnjenje za kopernikanski obrt, do koga je došlo posle mnogo godina kohabitacije, baš u trenutku kada se činilo da će Baja i kompanija uspeti da se nametnu kao ravnopravni učesnici u socijalnom dijalogu.

Umesto toga, Veliki Štrumf je okrenuo list. Verovatno kasno. Jer, čak i da njegovi stručnjaci za skupljanje harača pročešljaju poslovne knjige Baje i njegovih ortaka, neće u njima pronaći dobit, koja može da se oporezuje. Svi su se oni, kako su i sami priznali, preigrali i sada neki od njih jedva sastavljaju kraj sa krajem. Oni ne samo što se bore da održe likvidnost, već su neki od njih u dugovima do guše. Dok je bilo profita, oni su kupovali sve što se u Srbiji kupiti moglo. Tada o poslovanju preko ofšor kompanija, pa ni o naplati poreza skoro niko nije razmišljao.

Nije, međutim, ni Veliki Štrumf neupućen, kao prethodni gradonačelnik Patkovgrada. Neko mu je dojavio da se Baja sprema da strancima proda udeo u jednoj od svojih kompanija. S obzirom na to da je formalni vlasnik registrovan u inostranstvu, Baja ne bi morao da plati porez na tu transakciju u Patkovgradu. Jednom se to već desilo, kada je Baja pre nekoliko godina prodao svoju banku. I onda su pare od poreza završile na nekom drugom mestu. Zato je of-šorka u Patkovgradu sve žešća, a svi sa nestrpljenjem očekuju kako će se okončati.

Paja Patak sa sestrićima Rajom, Gajom i Vlajom dobio je zadatak da smisli način kako da se Baja ovoga puta ne izvuče. Obećali su da će preduzeti sve što je u njihovoj moći da ispune nalog Velikog Štrumfa. To, na njihovu žalost, nije dovoljno, a kako stvari stoje teško da bi mogli da im pomognu i Proka Pronalazač i profesor Baltazar zajedno.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

03. jun 2010. 15:14:21

| Milan

3

Šta reći nego - briljantno, uz trešnjicu na vrhu torte u vidu formulacije "of šorka" koja sažima u sebi suštinu onoga šro se upravo događa.
Hvala za ovu poslasticu, a bila bi nam još slađa da se ne radi o našoj stvarnosti.

08. jun 2010. 18:29:01

| šenlučenje za svoj groš

3

Ova persiflaža je taman toliko ubojita koliko i manevarska municija. Ona, naime, nije namenjena za prave okršaje već za fingirane sukobe, tj. kritike. Ali, to je i bio cilj. Pogoditi metu a da joj i dalje ništa ne fali. Jer, sa pravom municijom šale nema. Tanad bi mogla rikošetirati a eventualno čak i napraviti bumerang pa bi strelac i meta volšebno promenili uloge. Zna to dobro ovaj novinarski maher pa pokušava pobrati aplauze iznerviranih i na sve spremnih posmatrača među kojima su i oni sasvim nedobronamerni. Šaljivost bez žaoke je oprobani metod kukavičkog koristoljublja ali i po vlast "bezazlenog novinarstva" u čemu ovo sedmodnevno štivo postiže zavidne uspehe. Skoro briljantno!

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>