Pogledi na svakodnevnicu u Srbiji. Politika, ekonomija, životni standard, kultura i sve što daje ton svakodnevnom životu.

emg home
RSS

Živela evrofobija

15. jul 2010. | 10:24

Autor: Vojislav Stevanović

"Jesmo li vam rekli!“, evrofobi su u zamahu. Laknulo im je pošto je „procurila“ priča da je Angela Merkel poručila da bi posle prijema Hrvatske u EU trebalo zaustaviti širenje EU, a ekstatični su postali posle rezolucije Evropskog parlamenta kojom se pet članica EU poziva da, poput 22 ostale, priznaju nezavisnu državu Kosovo.

„Jesmo li vam govorili“, samozadovoljni su dok beleže krupne evofobne poene. Sad je valjda, kažu, svima jasno da Evropa nikad iskreno nije razmišljala o Srbiji kao svojoj ravnopravnoj članici. Nikad nas nisu gledali drugačije nego kao koloniju. U detektivsko-patriotskom zanosu podsećaju na antisrpske zavere, od krstaških ratova do fudbalskih sudija, poentirajući na urotama koje smišljaju supertajne organizacije, poput Iluminata, čija delovanja su, inače, opštepoznata.

„Lepo smo vam pričali“, seire hronični antievropljani dok naslađuju maštu pričama o ekonomskom krahu finansijskih sistema Zapada i prognozama datuma kad će se Unija konačno raspasti, kao da u tome aktivno učestvuju.

Nije čudno što u Srbiji danas nema kritičkog odnosa prema EU i što su građani podeljeni na evrofile i evrofobe, uz zanemarljiv procenat evroskeptika koji o Evropi razmišljaju racionalno. Godinama se o Evropskoj uniji govori kao o magičnom rešenju svih srpskih muka. Ubeđuje se da je sreća tu, jednu „šengensku“ granicu daleko, kao da je članstvo prirodno pravo Srbije, a ne proces na kom se mora raditi. Neprekidno se licitira datumima kad će i Srbija postati članica te bajkovite zajednice. Bajke, međutim, ne mogu da zamene život, ma koliko da je razvijena mašta. Velika očekivanja dovela su do velikih razočaranja.

Nažalost, premalo je kontraargumenata. Nije sasvim tačno da jedino od Srbije zavisi kad će biti primljena u EU, iako se bez ispunjenih uslova to neće dogoditi. Unija je u problemima, ekonomskim i političkim. Za kratko vreme prihvatila je mnogo, uglavnom, siromašnih zemalja. Normalno je, posebno u vreme krize, da građani bogatijih država nerado gledaju kako se njihov novac preliva u siromašne zemlje. Uz to, Evropljani malo koristi vide od evropskih institucija u svakodnevnom životu. Evropski budžeti su namenjeni krupnim projektima, dok su mehanizmi, na primer, socijalne i zdravstvene zaštite, ostali pitanje nacionalnih država. Stoga, državaljani EU imaju doživljaj da zajednici kroz poreze stalno nešto daju, a da od nje malo toga dobijaju.

Kad im se na to natukne da bi spisak gladnih usta mogao da poraste i za balkanske države, večito problematične, očekivano je da će većina reagovati poput nemačke kancelarke. Zvanično i deklarativno, ništa se nije promenilo, Srbija je i dalje dobrodošla u EU. Briselske diplomate, formalno, nikad neće Srbiji zalupiti vrata pred nosem. Ispod toga, postoje fini mehanizmi kojima se države kandidati lako mogu držati dalje od članstva, poput Turske, koja već decenijama tavori u evropskom predvorju.

Treba li onda slušati moralne karijatide srpskog nacionalnog bića? Srbijanac ili Evropejac, je li to izbor koji je preostao? Da li je kalemljenje jednog na drugo zaista nezamislivo? Život bi bio jednostavniji da je tako, ali evropska nesreća nije naše dobro. Srbija je mala, nerazvijena i siromašna zemlja, s diskutabilnom strateškom pozicijom i tradicijom da susedske sporove rešava ratovima. Koliko god teško bilo prilagođavati se Evropi, bez nje bi bilo neuporedivo gore.

 

Unija je najveći kupac srpskih proizvoda. Zbog evropske budućnosti koju uživa Srbija ima privilegije da izvozi u Evopu bez carina. Okretanje od EU značilo bi i gubljenje tih privilegija, a time i tržišta. I mnogo toga još. Evropske naučne ustanove će postati dostupnije, domaće firme će moći da konkurišu za javne nabavke u EU, osetiće se i indirektne koristi od bliskog odnosa srpskih i evropskih zdravstvenih sistema, bezbednosna politika Srbije postaće delom i evropski problem.

Ni najzagriženiji prizivaoci promene spoljnopolitičke strategije ne mogu da poreknu mane života „van Evrope“. Primera je nebrojeno. Monopoli zbog kojih se u Srbiji brojni proizvodi plaćaju skuplje nego na Zapadu iako su lošiji, uslovi rada koji se pre mogu porediti s Dalekim istokom, pri čemu nisu problem samo niske plate, nego i neljudski odnosi prema radnicima, neplaćeni odmori, neprijavljene plate, otkazi umesto bolovanja, najraznovrsnije diskriminacije... Odatle je jasno da svaki napredak u odnosima sa EU građanima Srbije jedino može koristiti.

Pozicija Srbije je nezahvalna. Trpi zbog ekonomske krize, na začelju je evropskih integracija, s malo sprovedenih reformi u periodu kad u EU raste otpor prema novim proširenjima. Srpsko rukovodsvo trebalo bi da radi na ekonomskim i političkim reformama koje će državu približiti evropskim standardima, istovremeno pojačavajući diplomatsku aktivnost u evropskim zemljama kojom bi se tamošnja državna rukovodstva odobrovoljila glede budućih proširenja.

A kako se na integracijama Srbije radi, još malo pa će moći da odahnu svi koji se Evrope plaše.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

15. jul 2010. 12:06:24

| Hegelijanske packe

2

A zbog koga je pozicija Srbije nezahvalna? Trpi zbog ekonomske krize, malo sprovedenih reformi, monopola pa još i uslova rada, najraznovrsnijih diskriminacija, napisa "zlatno pero evropskih iluzija", gordi Voja. Da ne poverujete. Ma da, rasparčavanje SFRJ pa onda i Srbije ne ulazi u tu nisku razloga. UZ poniženja na svakom mogućem planu. To, naravno, nije problem a niti delo Evropljana, bar po memoriji srpskog evronovinarstva, napose, njihovog ovdašnjeg nedeljnika i vrlog predstavnika, Vojislava Stevanovića. Zaključi on i da Srbija po tradiciji susedske sporove rešava ratovima!!!!!!!!
A onda odvali i da neki seire nad sudbinom Evrope te da naslađuju maštu pričama o finansijskom krahu Zapada i raspadu EU. Pa, o takvim stvarima bez suvišnog maštanja, bukvalno svakog trenutka, možete gnjuriti po novinskim člancima najuglednjih konzervativnih listova tog istog Zapada ali i još više naći na blogovima nekih od najpoznatijih akademskih imena tog civilizacijskog zabrđa koje je svet već dva puta odvelo na strašnu klanicu, sve u želji da dokaže nedokativo.
Naravoučenije: Nije Evropa pred raspadom jer to je mnogostraniji pojam u kome EU može predstavljati tek jedu somnambulsku šetnju neodgovornog pijanca već naopaki sistem uređenja društva i forsirani pokušaj rehabilitacije prevaziđenog modela proizvodnje vrednosti.
Za neupućene: Sve je prolazno a i Hegel je ponovo u modi.

15. jul 2010. 14:53:41

| Tomislav Kresovic

0

Sto je Srbija dalje od EU sve vise ce jacati evroskepticizam i evrofobija.Razumljivo.Ako se trudite iradite sve po naredbi iz Brisela a on vam kazi nista pre 2020 ili kasnije sta vi da mislite,ako sagledate kako puca EU unutart sebe po pitanju evero yone kriye u Grckoj i drugim drzavama.SRBIJA JE U EVROPI ,ALI NA PUTU KA Eu MORA DA PREZIVI I DA SE SNADJE KAKO ZNA I UME.EU je postala ya Srbiju mora i san kao i jedna poliit;ka ideologija.TOMISLAV KRESOVIC PUBLICISTA

16. jul 2010. 10:05:34

| Hegelijanske packe Re

0

Zasto kazes Hegel, a mislis na Marx?

19. jul 2010. 11:29:07

| Baš kad hoćeš!

1

Kada kažem ljubav mislim na nešto drugo. Tako i u slučaju Hegela i Marxa kako mi ti to navede.

20. jul 2010. 09:44:47

| hhx

0

Autor teksta ide u totalno suprotnu krajnost, kao da su se evropski narodi vec oslobodili svog nacionalnog identiteta i kao da EU funkcionise perfektno u ekonomskom, politickom i dr. smislu. Istina je negde izmedju. NAJBOLJE JE DA BUDEMO EVROPEJCI U EVROPI A SRBI NA BALKANU *citaj Cefta, JER TU IMAMO NEKE PREDNOSTI... to je Hrvatski a provereno dobar recept!

20. jul 2010. 22:50:21

| davor

1

Pa ,koliko čitam ,čovjek je u pravu ..uglavnom..ali da je napravio dublju analizu ne bi se tako lako izvukao od kritike ...za pristup Europskim asocijacijama treba stabilna politika sa čvrstim sudstvom i nešto para :D

12. avgust 2010. 09:25:10

| Тома Илић

0

Са Унијом ДА у Унију НЕ.Када се ради о уласку у евроунију треба добро отворити очи.Устајућа Немачка у садејсту САДа тржила је средство да се Европа стави под контролу.Наравно због СССРа.Сада централне државе Европе предвођене Немачком кроз Унију као средством покушавају да се ослободе доминације САДа.Дакле водеће чланице Уније ову сматрају СРЕДСТВОМ.Наш председник у Унији види ЦИЉ који нема алтернативу,што значи у Унију по сваку цену,па и цену националних интереса.Зато кажем:СА УНИЈОМ ДА(сарађивати,трговати,прихватати добра решења)а у Унију НЕ јер има алтернатива(усе и у свије кљусе,али озбиљно)рад,штедња и труд.

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>