emg home
RSS

Hapšenja u aferi nabavke vakcina

Selektivno bockanje

23. septembar 2011. | 14:52

Autor: Stevan Veljović

Posle godinu dana istrage i učestalih najava o razrešenju slučajeva korupcije u javnom sektoru, hapšenje Svetlane Vukajlović i dvojice direktora farmaceutskih firmi ne predstavlja iznenađenje i veće je pitanje da li su ova hapšenja konačan domet istrage

Jesenja sezona hapšenja funkcionera i stranačkih ličnosti umešanih u korupciju, koju su letos u medijima najavljivali „izvori iz Vlade“, otvorena je hapšenjem Svetlane Vukajlović, bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), i još dvoje osumnjičenih u aferi nabavke vakcina protiv novog gripa H1N1.

Zbog sumnje da su zloupotrebili položaj u postupku nabavke cepiva uhapšeni su, pored Vukajlovićeve, i direktori dve firme koje su učestvovale u tenderu – Vladimir Gravara iz Jugohemije i Ljubomir Pavličević iz Detapa, a Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, nije isključio da dalja istraga koju vodi Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala proširi listu osumnjičenih.

Sporni tender

U medijima se spekuliše da je u aferi sa nabavkom vakcina budžet Srbije oštećen za najmanje 1,6 miliona evra (u nekim procenama navodi se četiri puta veća suma). Republički zavod za osiguranje je, naime, 2009. od „Novartisa“ kupio tri miliona doza po ceni od 799 dinara po komadu (8,5 evra), a zastupala ga je Jugohemija, koja je jedina priložila kompletnu dokumentaciju. Do isteka roka upotrebe krajem 2010. utrošeno je, međutim, samo nešto više od 154.000, pa je nabavka zaustavljena posle isporučenih 857.000 doza. Informacije koje su se kasnije pojavile u javnosti pobudile su sumnju u ispravnost čitavog procesa.

Beogradska štampa je pisala da je britanski proizvođač GlaxoSmithKline nudio vakcinu po ceni od 4,5 evra po dozi, ali je odlučeno da se postupak nabavke sprovede preko RZZO, gde je prema uslovima tendera, proizvođač mogao da učestvuje samo preko lokalnog distributera. Odbačena je, takođe, i ponuda Instituta Torlak, sa vakcinama kineskog proizvođača Zhejiang Tianyan Biopharmaceuticals, jer nisu imali dokaz da su ovlašćeni zastupnici kineske firme, niti potvrdu da je vakcina registrovana u Evropskoj agenciji za lekove.

Na kraju je RZZO kupio Novartisove vakcine, koje su takođe proizvedene u Kini, a u postupku nabavke bila su uključena čak dva posrednika: firma Detap, koja je bila nosilac dozvole za stavljanje u promet vakcine i Jugohemija, kao distributer i učesnik u tenderskom postupku. Detap, čiji je uhapšeni Pavličević direktor, zastupnik je Imonološkog zavoda iz Zagreba, koja je zastupnik Novartisa za Balkan i koja je vakcinu švajcarskog proizvođača za hrvatsko tržište nabavila za 6,5 evra.

Odgovornost ministra

Posle godinu dana istrage i učestalih najava o razrešenju slučajeva korupcije u javnom sektoru, hapšenje Svetlane Vukajlović i dvojice direktora farmaceutskih firmi ne predstavlja iznenađenje i veće je pitanje da li su ova hapšenja konačni domet istrage. Za sada na odgovornost nije pozvan ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji je, kao i epidemiolog Predrag Kon, saslušan u toku istrage. Milosavljević tvrdi da ni na koji način nije učestvovao u tenderskom postupku, jer za “tehnički” deo nabavke vakcina nije bilo nadležno Ministarstvo zdravlja, već RZZO, i to na osnovu odluke Vlade, kao i da ima puno poverenje u pravosudne organe.

Zoran Radovanović, član Upravnog odbora udruženja Doktori protiv korupcije, ocenjuje za EM da odgovornost ministra zdravlja mora da postoji i ne isključuje da se i on nađe među osumnjičenima ako stranka kojoj pripada, Ujedinjeni regioni Srbije, ne bude odlučivala o formiranju naredne vlade. „On je pregovarao sa drugim proizvođačem i znao je kolika je realna cena, niti može da se krije iza odluke Vlade o proglašenju epidemije od većeg epidemiološkog značaja. On je kao resorni ministar to predložio, a proglašenje epidemije omogućava da se vakcine uvezu bez posrednika i to je mogao da uradi državni Institut Torlak, kao što je već učinio 1972, za vreme epidemija variole vere“, navodi Radovanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>