emg home
RSS

Tema:   Carina

EU produžila režim bescarinskog uvoza sa Zapadnim Balkanom

17. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska unija je odlučila da produži režim bescarinskog uvoza robe iz zemalja Zapadnog Balkana do 2015. godine i Evropski parlament je usvajanjem uredbe potvrdio tu odluku koja će se primenjivati retroaktivno od 1. januara ove godine.

Sporazum Srbije i Makedonije o prelasku granice uz ličnu kartu

4. oktobar 2011. | broj komentara 0

 Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Gordana Jankuloska, sinoć su potpisali Sporazum o uslovima putovanja koji predviđa da građani dve zemlje prelaze međusobnu granicu samo uz biometrijsku ličnu kartu.

Mihalj Kertes od danas na slobodi

28. septembar 2011. | broj komentara 0

Bivši Direktor carina Mihalj Kertes od danas je na slobodi, pošto je izdržao kaznu od 18 meseci zatvora, na koju je pravosnažno osuđen zbog umešanosti u zločin na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kada su poginula četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove.

I u Srbiji jednostavnije carinjenje po uzoru na EU

28. septembar 2011. | broj komentara 0

U Srbiji se oko 10 odsto carinskih postupaka obavlja prema pojednostavljenoj proceduri, a cilj je da taj procenat dostigne 80 odsto, izjavio je danas direktor Uprave carina Predrag Petronijević.

Srbi telima blokirali put kod Jarinja

26. septembar 2011. | broj komentara 0

Srbi na zaobilaznom putu prema centralnoj Srbiji kod administrativnog prelaza Jarinje posedali su na put, jer su vojnici iz američkog kontigenta Kfora najavili da će danas popodne da probiju blokadu.

Ivanović: Euleks će nadzirati suđenje vozačima

26. septembar 2011. | broj komentara 0

Euleksov sudija nadziraće suđenje vožačima kamiona iz Raške jer bi preuzimajne slučaja odložilo ročište zakazano za sredu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Ivanović: Euleks se u ponedeljak izjašnjava o suđenju vozačima

25. septembar 2011. | broj komentara 0

Vozači kamiona iz Raške koji su uhapšeni na Kosovu, mogli bi se vrlo brzo naći na slobodi ukoliko da im se sudi u prekršajnom a ne u krivičnom postupku, ocenio je večeras državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Mesec dana pritvora za trinaestoricu vozača

24. septembar 2011. | broj komentara 0

Opštinski sud u Vičitrnu odredio je sinoć pritvor od mesec dana za trianestoricu vozača iz Raške, zaposlenih u kompaniji Eurokop, zbog ilegalnog ulaska na Kosovo.

Stefanović: Još nema odgovora EU

19. septembar 2011. | broj komentara 0

Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović izjavio je danas da još nije stigao odgovor na predlog za rešenje problema na prelazima Jarinje i Brnjak koji je Srbija dostavila Evropskoj uniji.

PDV ponovo na severu Kosova

19. septembar 2011. | broj komentara 0

Izmena Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Kosova, koju je Vlada Srbije usvojila u petak 16. septembra, praktično znači uvođenje ponovne naplate PDV-a na promet roba i usluga u toj pokrajini, potvrđeno je danas Tanjugu u vladi.

Roba na Kosovo preko Končulja kod Bujanovca

19. septembar 2011. | broj komentara 0

Roba iz Srbije počela je da ulazi na Kosovo i preko prelaza Končulj, u opštini Bujanovac, gde je više kamiona sa različitom robom prošlo carinsku kontrolu ali neki od njih su i vraćeni, izjavio je danas šef programa kancelarije USAID-a u Vranju Redžep Iljazi.

Savet ministara BiH priznao novi carinski pečat Kosova

16. septembar 2011. | broj komentara 0

Savet ministara BiH dao je saglasnost da se prihvati carinski pečat Kosova, čiji je izgled dogovoren u pregovorima Beograda i Prištine 2. septembra u Briselu.

Srbi kamionima blokirali Jarinje i Brnjak

15. septembar 2011. | broj komentara 0

Srbi su večeras oko 20.30 kamionima blokirali administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije nakon što je taj prelaz Kfor zatvorio bodljikavom žicom i tako potpuno prekinuo saobraćaj.

Euleks od petka preuzima prelaze Brnjak i Jarinje

15. septembar 2011. | broj komentara 0

Policija i carina Euleksa od petka preuzimaju operativne poslove na prelazima Jarinje i Brnjak, a biće prisutni i kosovski carinski službenici, najavljeno je iz Euleksa.

Ljajić: Nemamo gotovo nikakav manevarski prostor

13. septembar 2011. | broj komentara 0

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija nema "gotovo nikakav manevarski prostor" za reakciju ako vlasti Prištine u petak, 16. septembra, pošalju kosovske carinike i policiju na prelaze Brnjak i Jarinje.

Lamber: U toku razgovori s kosovskim vlastima o pečatima

12. septembar 2011. | broj komentara 0

Portparolka Euleksa Fransoaz Lamber (Francoise Lambert) izjavila je da su u toku razgovori s kosovskim vlastima o sprovođenju dogovora o carinskom pečatu koji je postignut tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić: Srbija želi da održi mir

11. septembar 2011. | broj komentara 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da najava prištinskih vlasti o raspoređivanju albanskih carinika i policije na administrativne prelaze na severu Kosova "nije bezbednosni problem, nego je problem u simboličkom smislu".

Tadić upozorio na jednostrane poteze Prištine

10. septembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da Srbija ne želi sukobe i rat i upozorio na opasnost od jednostranih akcija Prištine na severu Kosova.

Tači: Primena sporazuma od 16. septembra

7. septembar 2011. | broj komentara 0

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će sporazum o carinskim pečatima početi da se primenjuje od 16. septembra.

Izvori EU: Moguće da Euleks i dalje vrši carinsku kontrolu

7. septembar 2011. | broj komentara 0

Na carinskim prelazima na severu Kosova je i dalje na snazi "vojna zona pod zaštitom Kfora i uz prisustvo Euleksa", a veoma brzo se mora videti na koji će način Beograd i Priština primeniti dogovor o carinskom pečatu Kosova i uspostavljanju slobodne trgovine,

Dogovor o carinskom pečatu dobar signal za srpsku privredu

6. septembar 2011. | broj komentara 0

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović ocenio je danas da je postizanje dogovora o carinskom pečatu između Beograda i Prištine dobar signal za srpsku privredu i ukupnu regionalnu saradnju.

Van Rompej i Jahjaga: Dogovor o carinskom pečatu važan

6. septembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas, u Briselu, posle razgovora s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom da je "posebno od ključne važnosti dogovor o carinskom pečatu" postignut u dijalogu Priština-Beograd, "zato što će dovesti

Stefanović: Dogovor o pečatu ne prejudicira status

3. septembar 2011. | broj komentara 1

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio da juče postignut dogovor o pečatima ni na koji način ne prejudicira status i državnost Kosova i da za to postoji jasne međunarodne garancije.

Stefanović: Postignut dogovor o carinskom pečatu

2. septembar 2011. | broj komentara 0

  Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas nakon nove runde razgovora s prištinskom delegacijom da je postignut sporazum o carinskom pečatu na kome će pisati carina Kosova bez ikakvih drugih oznaka vezanih za samoproglašenu vlast u

Kruševac dobio Carinarnicu

31. avgust 2011. | broj komentara 0

Novoizgrađeni carinski kompleks danas otvoren u Kruševcu koštao je Ministarstvo finansija 340 miliona dinara.

Analize

Nedelja štednje u Srbiji

Trka na duge staze

Broj 596

27. oktobar 2011.