emg home
RSS

Dačić: Srbija želi da održi mir

11. septembar 2011. | 13:41

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da najava prištinskih vlasti o raspoređivanju albanskih carinika i policije na administrativne prelaze na severu Kosova "nije bezbednosni problem, nego je problem u simboličkom smislu"."Sigurno nekoliko policajaca i carinika koji bi bili na administrativnim prelazima, a da to nisu Srbi, nije bezbednosni problem, nego je više simbolički problem, zato što će to simbolički za Tačija značiti da je time postavljena granica, ili da su time oni ostvarili neki svoj interes", kaszao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je poručio da Srbija želi da zadrži mir i da je protiv bilo kakvih jednostranih poteza i da vodi veliku diplomatsku akciju da se spreči mogućnost daljeg zaoštravanja situacije na severu Kosova.

"Srbija ima pravo da brine o legitimnim interesima Srba i da u skladu sa time spreči da se ponovo zapali neka vatra sukoba na tom prostoru", kazao je Dačić.

On je ukazao da su međunarodne bezbednosne snage obavezne da obezbede mir.

"Videćemo kako će se to odvijati, javnost je zabrinuta, neki centri ne razumeju da to može ponovo da zapali vatru sukoba na tom prostoru, a i šire", kazao je Dačić.

On je rekao i da je stepen bezbednosti u kopnenoj zoni povećan od prvih incidenata na administrativnim prelazima, krajem jula.

To ne znači da se te snage pripremaju za rat nego da tamo ima mnogo posla u sprečavanu šverca i ilegalna trgovine oružja.

On je ocenio da je premijer Kosova Hašim Tači očigledno procenio da je sada idealan momenat da se učine neki koraci, pre svega zbog toga što Srbija očekuje kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Očigledno oni misle da će Srbija zbog toga, možda progledati kroz prste i zažmuriti kada je reč o legitimnim interesima Srba na Kosovu", kazao ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je rekao i da je stepen bezbednosti u kopnenoj zoni povećan od prvih incidenata na administrativnim prelazima, krajem jula.

"To ne znači da se te snage pripremaju za rat, nego da tamo ima mnogo posla u sprečavanu šverca i ilegalne trgovine oružjem", kazao je ministar.

Prištinske Vlasti najavile su da će nakon isteka sporazuma sa predstavnicima KFOR-a od 16. septembra postaviti kosovske carinike i policajce na administrativne prelaze na severu Kosova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Carina, Bezbednost, Policija

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Ivica Dačić


Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>