emg home
RSS

Tema:   Restitucija

Nemet: Rešenje mora biti nađeno do 9. decembra

25. oktobar 2011. | broj komentara 0

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet izjavio je da do 9. decembra, kad EU treba da odluči o kandidaturi Srbije, mora biti nađeno rešenje za Zakon o restituciji.

Mađarska pozdravlja planirane izmene Zakona o restituciji

21. oktobar 2011. | broj komentara 0

Mađarska pozdravlja planiranu izmenu srpskog Zakona o restituciji i "pozitivan razvoj" u Srbiji, rekao je danas zamenik premijera Žolt Šemjen mađarskoj novinskoj agenciji MTI.

Vlada Srbije i predstavnici Mađara se dogovorili

19. oktobar 2011. | broj komentara 0

Vlada Srbije i predstavnici mađarske zajednice u Srbiji postigli su sporazum o rešenju spora oko Zakona o restituciji za koji Mađari tvrde da je diskriminatorski i da uvodi princip kolektivne krivice.

Mreža za restituciju traži prijem kod Cvetkovića

17. oktobar 2011. | broj komentara 0

Mreža za restituciju u Srbiji najavila je danas da će od Vlade formalno zatražiti da po hitnom postupku poboljša Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, Zakon o javnoj svojini i Zakon o planiranju i izgradnji.

SVM zatražio ocenu ustavnosti zakona o restituciji

14. oktobar 2011. | broj komentara 0

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije danas su Ustavnom sudu Srbije podneli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Tadić: Zakon o restituciji nije usmeren ni protiv koga

14. oktobar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da bi pitanja otvorena zakonom o restituciji trebalo rešavati kroz dijalog i bileterane susrete i da taj zakon nije usmeren ni protiv jedne etničke zajednice u Srbiji, pa ni mađarske.

Martonji: Srpski zakon o restituciji problem na putu ka EU

13. oktobar 2011. | broj komentara 0

Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji rekao je danas da nedavno usvojeni srpski zakon o restituciji diskriminiše Mađare i druge manjine, a njegova sadašnja forma predstavlja "ozbiljan problem" u naporima Beograda da se priključi EU, prenela je mađarska

Dežer: Zakon o restituciji ne diskriminiše manjine

12. oktobar 2011. | broj komentara 0

 Evropska komisija smatra da se Zakonom o vraćanju oduzete imovine ne diskriminišu određene manjine u Srbiji, ali će u tom kontekstu posebno pratiti primenu tog zakona i zakona o rehabilitaciji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

EK: Zakon o restituciji u skladu s propisima EU

11. oktobar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija Vladi Mađarske stavila do znanja da pozitivno gleda na srpski Zakon o restituciji, budući da je taj zakon u skladu s pravnom tekovinom EU i ne odobrava nikakvu kolektivnu krivicu Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine, izjavio neimenovani zvaničnik

Egereši se nada povlačenju ili korekciji zakona o restituciji

10. oktobar 2011. | broj komentara 1

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas očekivanje da će Zakon o vraćanju imovine biti ili povučen ili korigovan.

Stupio na snagu Zakon o vraćanju oduzete imovine

6. oktobar 2011. | broj komentara 0

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim će biti obeštećeni vlasnici nacionalizovane imovine kroz naturalnu restituciju ili državne obveznice, danas stupa na snagu.

Varadi: Zakon o restituciji počiva na kolektivnoj krivici

5. oktobar 2011. | broj komentara 0

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju počiva na koncepciji kolektivne krivice, ocenio univerzitetski profesor prava Tibor Varadi.

Pastor: Srbija bez kandidature zbog zakona o restituciji

4. oktobar 2011. | broj komentara 4

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da Srbija ne može postati kandidat za Evropsku uniju dok ne izmeni Zakon o vraćanju imovine.

Malo verovatno da Srbija 12. oktobra dobije datum pregovora

3. oktobar 2011. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je danas uverenje da će Evropska komisija 12. oktobra dodeliti Srbiji status kandadata za članstvo u EU, ali da je zbog situacije na severu Kosova malo verovatno da će Srbija dobiti i datum početka pregovora.

Mađarska preispituje podršku kandidaturi Srbije?

3. oktobar 2011. | broj komentara 0

Mađarska će preispitati podršku kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji pošto usvojeni Zakon o restituciji smatra diskriminatorskim.

Usvojen Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju

26. septembar 2011. | broj komentara 1

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim će biti obeštećeni vlasnici nacionalizovane imovine kroz naturalnu restituciju ili državne obveznice.

Vlada povukla izmene zakona o vraćanju imovine crkvama

24. septembar 2011. | broj komentara 1

Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, rečeno je u vladinoj kancelariji za saradnju s medijima.

Cvetković: Većina za zakone o restituciji i javnoj svojini

23. septembar 2011. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da postoji većina za usvajanje zakona o restituciji i javnoj svojini, ali da je još moguće da se predložena rešenja promene amandmanima.

Vlada povukla sporni amandman na zakon o restituciji

23. septembar 2011. | broj komentara 0

Vlada Srbije povukla je amandman na Predlog zakona o restituciji koji je predviđao da se samo strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga lišavaju prava na povraćaj imovine.

Đelić: Amandman ne briše zločine onih koji su ih počinil

21. septembar 2011. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da amandman Vlade na Predlog zakona o restituciji koji precizira da su samo strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga izuzeti iz restitucije ne briše zločine onih koji su ih počinili.

Đelić: Zakonom o restituciji ispravljamo istorijsku nepravdu

21. septembar 2011. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će usvajanjem Zakona o restituciji Srbija ispraviti istorijsku nepravdu.

Nemci traže da im bude vraćena oduzeta imovina

9. septembar 2011. | broj komentara 1

Više udruženja Nemaca iz Vojvodine ocenilo da je Nacrt zakona o vraćanju imovine nepravedan prema Nemcima jer im ne omogućava da potražuju svoju oduzetu imovinu.

Verske zajednice nezadovoljne načinom restitucije

7. septembar 2011. | broj komentara 1

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica Srbije ocenili su danas da su neustavne najavljene izmene zakona o restituciji crkvene imovine, među kojima je ukidanje supstitucije oduzete imovine.

Zakon o restituciji u primeni od oktobra

6. septembar 2011. | broj komentara 1

Obim restitucije biće veći od obima privatizacije i iznosiće četiri milijarde evra. Predlog zakona koji je danas Vlada usvojilka predviđa mahom naturalnu restituciju i trebalo bi da stupi na snagu do sredine oktobra, kaže vicepremijer Božidar Đelić.

Bivši vlasnici ne odustaju od zamenske restitucije

2. septembar 2011. | broj komentara 1

Vlasnici imovine oduzete posle Drugog svetskog rata neće odustati od zamenske restitucije, pogotovo kad se radi o potraživanju oduzetog zemljišta, izjavio koordinator Mreže za restituciju Mile Antić.

Analize

Srbija i dalje kandidat za kandidata

Kraj EUforije

Broj 603

15. decembar 2011.