emg home

RSS

Dežer: Zakon o restituciji ne diskriminiše manjine

12. oktobar 2011. | 17:21

Izvor: Beta

 Evropska komisija smatra da se Zakonom o vraćanju oduzete imovine ne diskriminišu određene manjine u Srbiji, ali će u tom kontekstu posebno pratiti primenu tog zakona i zakona o rehabilitaciji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.Dežer je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja izveštaja o napretku Srbije i Mišljenja Evropske komisije rekao da je zakon o restituciji proučila "pravna služba u Briselu" i da ga Komisija ne smatra "diskriminatorskim u pravcu neke određene grupe".

On je naglasio da će "mnogo toga zavisiti" od primene zakona o rehabilitaciji.

"Vrlo je važno da zakon o rehabilitaciji donese očekivane rezultate u tom smislu. Mi ćemo aktivno pratiti primenu zakona", dodao je Dežer i podsetio da se na zakon o restituciji čekalo više od 10 godina.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je novinarima u Briselu a pitanje o srpskom zakonu o restituciji da je Komisija u kontaktu sa mađarskim vlastima i da zajedno razmatraju pitanje sa pravnog stanovišta.

File je ocenio da postoji potreba da se taj zakon primenjuje na transparentan način i bez diskriminacije i da će Komisija pratiti primenu tog zakona.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da građani, u slučaju da se javi problem diskriminacije u vezi sa restitucijom, treba da se u skladu sa procedurom obrate vlastima, a zatim, ako to ne donese rezultate, Ustavnom sudu.

On je ponovio da u EU ne postoji propisani obavezni model restitucije već da se različita rešenja primenjuju u različitim članicama, poput zamene imovine u Sloveniji.

"Kako će zakon izgledati zavisi i mora biti prilagođeno lokalnim okolnostima i kontekstu", rekao je Dežer.

Prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine, predmet restitucije u Srbiji biće imovina koja je oduzeta "revolucionarnim zakonima" posle 9. marta 1945. godine, a pravo na povraćaj imovine neće imati pripadnici okupacionih snaga.

To zakonsko rešenje je kritikovao Savez vojvođanskih Mađara jer smatra da se njime potvrduje princip kolektivne odgovornosti za dešavanja tokom Drugog svetskog rata a zabinutost je izrazila i vlada u Budimpešti.

Pravo na povraćaj imovine ili obeštećenje imaće rehabilitovane osobe.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Imenovani članovi Upravnog odbora Agencije za restituciju

    28. decembar 2011. 17:12 |

  • Štampa: Brisel zanemario teške propuste srpskog pravosuđa

    28. decembar 2011. 13:12 |

  • File: Kandidatura Srbiji ako napreduje u dijalogu s Kosovom

    20. decembar 2011. 09:12 |