emg home
RSS

Tema:   Zona evra

Kristin Lagard dopustila mogućnost da Grčka izađe iz zone evra

16. maj 2012. | broj komentara 0

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard dopustila mogućnost da Grčka napusti zonu evra na kontrolisani način.

Fond za pomoć u krizi 800 milijardi evra

31. mart 2012. | broj komentara 0

Zona evra uvećala fond za hitnu finansijsku pomoć na 800 milijardi evra, na sumu manju od onoga što njihovi međunarodni partneri smatraju potrebim za smirenje finansijskog tržišta.

Monti za dužničku krizu krivi Nemačku i Francusku

28. mart 2012. | broj komentara 0

Italijanski premijer Mario Monti izjavio da koreni evropske dužničke krize delimično leže u neodgovornom rukovođenju Nemačke i Francuske zonom evra, u vreme kad je monetarni blok tek formiran.

Angela Merkel: Katastrofa ako Grčka napusti zonu evra

26. mart 2012. | broj komentara 0

Kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila da bi bila katastrofa dopustiti Grčkoj da zbog dužničkih problema napusti zonu evra.

Dragi: Najgore je iza nas

22. mart 2012. | broj komentara 0

Najgore u dužničkoj krizi zone evra je prošlo i Evropska centralna banka je spremna da preduzme odgovarajuće mere u slučaju jačanja inflatornih rizika, izjavio predsednik ECB-a Mario Dragi za Bild.

Junker: Odobren drugi paket pomoći Grčkoj

14. mart 2012. | broj komentara 0

Zemlje zone evra odobrile danas isplatu 39,4 milijardi evra u okviru drugog paketa pomoći Grčkoj, saopštio predsedavajući Evrogrupe Žan-Klod Junker.

Ren: Privreda zone evra u blagoj recesiji

6. mart 2012. | broj komentara 0

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio danas da je evrozona u blagoj recesiji.

Rompej: Blizu kraj dužničke krize

1. mart 2012. | broj komentara 0

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je danas uoči početka samita Evropske unije da je na pomolu kraj dvogodišnje dužničke krize u evrozoni.

Grčkoj novi paket pomoći

21. februar 2012. | broj komentara 0

Posle 12 sati pregovora, ministri finansija zemalja zone evra postigli sporazum o novom paketu pomoći Grčkoj vrednom 130 milijardi evra.

SAD: Novac MMF-a ne može biti zamena za mere Evrope

17. februar 2012. | broj komentara 0

Vlada SAD ne želi da poveća novčani doprinos MMF-u, već očekuje da Evropa rešava svoje probleme, izjavila je u četvrtak u Senatu podsekretarka za finansije Lael Brejnard.

Evrostat: Pad privrede u četvrtom tromesečju

15. februar 2012. | broj komentara 0

Privredni rast u zoni evra bio 1,5 odsto tokom 2011, pad zabeležen u četvrtom tromesečju, što je bilo i očekivano zbog dužničke krize, saopštio Evrostat.

Angela Merkel protiv izlaska Grčke iz zone evra

8. februar 2012. | broj komentara 0

Kancelarka Nemačke Angela Merkel upozorila da bi izlazak Grčke iz zone evra imao nepredvidive posledice.

Junker podržao ideju o specijalnom računu za Grčku

7. februar 2012. | broj komentara 0

Predsedavajući evro grupe za finansije i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker podržao francusko-nemački predlog za stavljanje novca za spas Grčke na jedan specijalni račun sa kog bi bile plaćane kamate na ogroman grčki dug.

Monti: Rešenje dužničke krize mora biti usklađeno

5. februar 2012. | broj komentara 0

Italijanski premijer Mario Monti rekao da članice zone evra koju potresa dužnička kriza moraju izbeći da zapadnu u dublje razmirice i podele i da rešenje za krizu mora biti usklađeno.

Regling: Zona evra se neće raspasti

17. januar 2012. | broj komentara 0

Zona evra se neće raspasti uprkos dužničkoj krizi, izjavio direktor Evropskog fonda za finansijsku stabilnost Klaus Regling.

Decembarska inflacija u zoni evra 2,7 odsto

17. januar 2012. | broj komentara 0

Inflacija u zoni evra u decembru bila niža od prognozirane i iznosila 2,7 odsto, saopštio Evrostat.

Vestervele: Vreme za rejting-agenciju EU

16. januar 2012. | broj komentara 0

Ministar Nemačke za spoljne poslove Gido Vestervele izjavio u Atini da je vreme da Evropa napravi nezavisnu agenciju za procenu kreditnih rejtinga i smiri tržišta poljuljana stalnim špekulacijma.

Ekonomski rast u evrozoni 0,1 odsto u trećem kvartalu

11. januar 2012. | broj komentara 0

Ekonomski rast u evrozoni u trećem tromesečju iznosio je 0,1 odsto, objavila je danas agencija za statistiku EU Eurostat.

Kristin Lagard: Malo verovatno da će evra nestati u 2012.

6. januar 2012. | broj komentara 0

Malo je verovatno da će evro ove godine nestati, izjavila izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, upozorivši ipak da će izveštaj krajem meseca pokazati da je brzina rasta globalne privrede u 2011. i 2012. manja od prognoze iz septembra, četiri

Novi problemi za zonu evra u Novoj godini

2. januar 2012. | broj komentara 0

Zonu evra, posle više nego turbulentne 2011, već na početku 2012. godine čekaju novi problemi zbog dužničke krize i očekivanog ulaska u recesiju.

U novembru inflacija u evrozoni i dalje tri odsto

15. decembar 2011. | broj komentara 0

Inflacija u evrozoni je u novembru ostala na nivou od tri odsto, koliko je bilo i u septembru i oktobru, saopštio je danas Evropski zavod za statistiku (Eurostat).

Dogovor za zonu evra, ne i za celu EU

9. decembar 2011. | broj komentara 0

Lideri 23 zemlje EU postigli sporazum o odustajanju od dela suvereniteta svojih zemalja u vezi s merama za spas zone evra, bez konsenzusa u EU. Za takav ishod je bilo ključno to što je Velika Britanija, iako ne koristi evro, tražila izuzeće od primene strožih finansijskih

Obelodanjen francusko-nemački predlog za jačanje zone evra

7. decembar 2011. | broj komentara 0

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel uputili predsedniku Evropskog saveta Herman Van Rompeju pismo s francusko-nemačkim predlogom za reformu upravljanja evropskim ekonomskim sektorom.

Van Rompej: Promena evropskih sporazuma možda nije potrebna

7. decembar 2011. | broj komentara 0

Stroža fiskalna pravila kao sredstvo borbe protiv dužničke krize u Evropskoj uniji moguće je uvesti i bez promene evropskih sporazuma, naveo predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej u dokumentu koji je procureo do medija, prenosi BBC.

Angela Merkel za uvođenje fiskalne unije zone evra

2. decembar 2011. | broj komentara 1

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da Evropa radi na stvaranju fiskalne unije da bi se prevazišla kriza u zoni evra.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.