emg home

RSS

Monti za dužničku krizu krivi Nemačku i Francusku

28. mart 2012. | 11:04

Izvor: Tanjug

Grad: Tokio

Italijanski premijer Mario Monti izjavio da koreni evropske dužničke krize delimično leže u neodgovornom rukovođenju Nemačke i Francuske zonom evra, u vreme kad je monetarni blok tek formiran.

Monti je rekao da je to što se dva najveća igrača zone evra nisu pridržavala fiskalnih pravila pružilo loš primer ostatku kontinenta, prenela je agencija AFP. "To je priča iz 2003, kad je evro još bio 'beba'. Nemačka i Francuska su bile zemlje koje su olako tretirale javni deficit i dug", rekao je Monti i dodao da je nepoštovanje pravila koje godišnji budžet ograničava na tri odsto bruto domaćeg proizvoda dovelo do problema.

On je naveo da su, uprkos preporukama, ministri EU odlučili da ne kazne Francusku i Nemačku za prekoračenje limita deficita. "Tako su dve najveće zemlje zone evra imale deficit uz saučesništvo Italije, koja je tada predsedavala Savetu ministara EU. Naravno, ako 'otac i majka' zone evra krše pravila, ne možete očekivati da će ih Grčka poštovati", ocenio je Monti, koji je bio član Evropske komisije kada je ona predložila sankcije za zemlje koje prekorače javni deficit. Evropski savet je stavio veto na preporuku Komisije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zona evra, Ekonomska kriza

Lokacija: Zona evra

Ličnosti: Mario Monti


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi