emg home
RSS

Tema:   EU

Dan Evrope

9. maj 2012. | broj komentara 0

Dan Evrope biće obeležen danas u Evropskoj uniji i Srbiji aktivnostima i manifestacijama čiji je cilj da se koncept EU približi građanima i da se narodima omogući da se bolje upoznaju i približe.

EP: Što pre početi pregovore sa Srbijom

29. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se od vođstva Evropske unije traži da što pre počne pregovore sa Srbijom o prijemu, uz ocenu da je Srbija ispunila uslove koje je u decembru 2011. postavio Evropski savet.

Zabrana plastičnih kesa u EU pravno sumnjiva

20. mart 2012. | broj komentara 0

Zabrana plastičnih kesa i torbi za jednokratnu upotrebu u celoj Evropskoj uniji bi bila pravno sumnjiva, zaključila studija koju je naručila Evropska komisija.

EU:Srpski izbori na Kosovu nisu u skladu sa Rezolucijom 1244

13. mart 2012. | broj komentara 0

Evropska unija ocenila je danas da će izbori u Srbiji biti "prilika da srpski građani odluče o budućnosti svoje zemlje", ali raspisivanje izbora i na Kosovu "nije u skladu s rezolucijom 1244 SB UN".

EK povukla spot kritikovan kao ksenofobičan

7. mart 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija povukla video-spot kojim se promoviše širenje Evropske unije, posle kritika da je njegov sadržaj ksenofobičan.

Kacin: EU svejedno ko će pobediti na izborima u Srbiji

4. mart 2012. | broj komentara 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da je Evropskoj uniji svejedno ko će da pobedi na izborima u Srbiji i dodao da će podršku Brisela dobiti svaka politička grupacija koja pokaže da ima jasnu evropsku orijentaciju. 

Van Rompej ponovo predsednik Evropskog saveta

2. mart 2012. | broj komentara 0

Lideri Evropske unije imenovali sinoć na samitu u Briselu Hermana van Rompeja za predsednika Evropskog saveta, što je njegov drugi mandat na toj funkciji.

Uklonjena poslednja prepreka za kandidaturu Srbije

1. mart 2012. | broj komentara 0

Poslednja prepreka za kandidaturu Srbije za članstvo u EU je otklonjena, pošto su nekoliko sati uoči samita EU, Rumunija i Srbija postigle sporazum o poštovanju prava rumunske manjine u Srbiji, rekli su evropski diplomatski izvori u Briselu.

EP: Srbiji kandidatura i što pre pregovori o članstvu

1. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament poziva lidere EU da odobre Srbiji status kandidata za članstvo u EU i da što pre počnu pregovori o tome, s obzirom na to da je Srbija ispunila uslove koje su u decembru 2012. postavili vođe EU, navodi se u predlogu rezolucije koji je danas u Briselu usvojio

Zaključci Saveta ministara EU o kandidaturi Srbije

29. februar 2012. | broj komentara 0

Prevod zaključaka Saveta ministara s jučerašnjeg sastanka u Briselu na kom je preporučeno da Srbiji bude dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Ministri EU preporučili kandidaturu za Srbiju

28. februar 2012. | broj komentara 0

Sve članice Evropske unije, uključujući Rumuniju, danas su u Briselu preporučile vođima EU da Srbiji odobre status kandidata za članstvo, ali će na samitu EU krajem nedelje još biti rasprave o tome, saopštilo je predsedništvo EU.

EU daje 2,6 miliona evra za uključenje izbeglica

28. februar 2012. | broj komentara 0

Evropska unija uručila danas u Beogradu 2,6 miliona evra bespovratne pomoći za projekte 25 opština u Srbiji za socijalno uključenje izbeglih i interno raseljenih.

EK kritikuje Bugarsku i Rumuniju zbog nedovoljnih reformi

8. februar 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija kritikovala Rumuniju i Bugarsku zbog nesprovođenja efikasnih mera u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, čime se umanjuju njihove šanse za brzi prijem u šengenski prostor.

25 država EU za sporazum o budžetskoj disciplini

31. januar 2012. | broj komentara 0

Države Evropske unije osim Velike Britanije i Češke usvojile sporazum o uvođenju strožih mera zajedničke evropske budžetske discipline, izjavio predsednik EU Herman van Rompej. "Dvadeset pet država će potpisati budžetski sporazum", rekao je kratko Van Rompej.

Fič snizio kreditni rejting pet članica EU

28. januar 2012. | broj komentara 0

Američka agencija za kreditni rejting Fič (Fitch) snizila je rejting pet evropskih zemalja za jedan stepen i iznela negativne projekcije privrednog rasta za Evropu.

Samuel Žbogar i zvanično predstavnik EU na Kosovu

25. januar 2012. | broj komentara 0

Evropski savet postavio je danas odlazećeg šefa slovenačke diplomatije Samuela Žbogara na mesto specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu, saopšteno je danas u sedištu EU u Briselu.

Komisija poziva institucije EU na smanjenje troškova

23. januar 2012. | broj komentara 0

Evropska komisija pozvala je danas lidere ostalih institucija Evropske unije da smanje troškove u 2013. godini kada se očekuje ulazak Hrvatske u Uniju.

Ministri EU danas o Srbiji

23. januar 2012. | broj komentara 0

Šefovi diplomatija EU danas će u Briselu imati političku raspravu o napretku dijaloga Beograd-Priština u funkciji predstojeće odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

EU pooštrava pravila budžetske discipline

20. januar 2012. | broj komentara 0

Evropski sud pravde moći će novčano da kazni države EU koje ne budu uvele pravilo o uravnoteženju budžeta u svoje ustave, u iznosu do 0,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u najnovijem nacrtu ugovora o fiskalnoj disciplini, koji je danas prikazan.

EU osudila proteste i nasilje na Kosovu

16. januar 2012. | broj komentara 0

Evropska unija je danas, u Briselu, osudila kao "potpuno neopravdane" pokušaje pokreta kosovskih Albanaca Samoopredeljenje da blokiraju prelaze prema Srbiji.

EU: U Turskoj najsnažniji, u Srbiji skroman privredni rast

16. januar 2012. | broj komentara 0

Turska je imala najsnažniji ekonomski rast 2011. godine, Srbija skroman, a u Hrvatskoj je utvrđeno najslabije povećanje privredne aktivnosti od svih zemalja- kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

EU ponovo odobrila preferencijale za uvoz

16. januar 2012. | broj komentara 0

Evropska unija je ponovo odobrila jednostrane trgovinske preferencijale za uvoz iz zemalja Zapadnog Balkana što je posebno značajno za izvoznike voća i povrća iz Srbije, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

EP: Srbiji dati kandidaturu i što pre početi pregovore

12. januar 2012. | broj komentara 0

U Evropskom parlamentu podržan stav da Evropska unija u martu treba da odobri Srbiji status kandidata za članstvo, uz zahteve da se o tome što pre pokrenu i pregovori, prvenstveno o poglavljima vladavine zakona i pravosuđa, naveli skoro svi poslanici koji su u Spoljnopolitičkom

Ekonomski rast u evrozoni 0,1 odsto u trećem kvartalu

11. januar 2012. | broj komentara 0

Ekonomski rast u evrozoni u trećem tromesečju iznosio je 0,1 odsto, objavila je danas agencija za statistiku EU Eurostat.

EP poziva EU da odobri kandidaturu Srbije

11. januar 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pod pretpostavkom da srpske vlasti dotad ispune uslove utvrđene na zasedanju EU u decembru 2011, navodi se u predlogu rezolucije EP o kom će sutra u Briselu raspravljati

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.