emg home

RSS

Uklonjena poslednja prepreka za kandidaturu Srbije

01. mart 2012. | 15:18 16:17

Izvor: Beta

Poslednja prepreka za kandidaturu Srbije za članstvo u EU je otklonjena, pošto su nekoliko sati uoči samita EU, Rumunija i Srbija postigle sporazum o poštovanju prava rumunske manjine u Srbiji, rekli su evropski diplomatski izvori u Briselu.

Reč je o usaglašenom zapisniku sa poslednje sednice Mešovitog srpsko-rumunskog komiteta, održanog decembra 2011. godine, rekli su izvori.

Sporazum o tome potpisali su ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčić i njen rumunski kolega Mihnea Motok.

Kako prenosi izveštač TV rumunske Realitatea iz Brisela, na potpisivanju tog protokola mnogo se radilo noćas i tokom današnjeg dana, a Rumunija je uoči samita EU na kojem lideri EU treba da donesu odluku o kandidaturi, Srbiju "držala u šahu".

Rumunska delegacija u Briselu je, kako prenose rumunski mediji, imala više zahteva nego što je sadržano u protokolu, među kojima je bilo i uključivanje Evropske komisije i visokog predstavnika OEBS za nacionalne manjine u nadgledanje napora Srbije u poštovanju principa zaštite manjina u skladu sa standardima EU.

Rumunska opozicija kritikovala je protivljenje Bukurešta kandidaturi Srbije na sastanku u Briselu u utorak, kao nekorektno prema susednoj zemlji sa kojom ima prijateljske odnose.
Evropske diplomate izrazile su zadovoljstvo zbog postizanja sporazuma, dodavši da veruju da je time otklonjena i poslednja prepreka da lideri EU večeras u Briselu usvoje preporuku sa ministarskog sastanka i Srbiji odbore status kandidata za članstvo u EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi