emg home
RSS

Tema:   Evrointegracije

File: Srbija ove godine ka pregovorima za EU

28. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski parlament (EP) je danas u Briselu pozdravio davanje Srbiji statusa kandidata za prijem u EU i zatražio da što pre počnu pregovori s Beogradom, dok je evropski komesar Štefan File ocenio da 2012. može biti godina u kojoj će Srbija krenuti ka pregovorima o prijemu u

File uručio Kosovu dokument o studiji izvodljivosti

27. mart 2012. | broj komentara 0

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File danas je u Prištini kosovskim vlastima zvanično predao dokument o početku izrade studije izvodljivosti.

Petrović: Velike mogućnosti saradnje sa Austrijom u agraru

26. mart 2012. | broj komentara 0

Srpski ministar poljoprivrede trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas u Beču da su velike mogućnosti da u proizvodnji hrane Srbija i Austrija značajno unaprede saradnju.

Dežer: Evropa spremna na početak pregovora sa Srbijom

24. mart 2012. | broj komentara 0

Šef delegcije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je EU nije umorna od proširenja i da je spremna za početak pregovora sa Srbijom, ali da je prethodno potrebno da srpske vlasti ispuni uslove za to.

Austrijske investicije premašile tri milijarde evra

24. mart 2012. | broj komentara 0

Predsednik Austrije Hajnc Fišer izjavio je sinoć u Beogradu da su austrijske investicije u Srbiji premašile tri milijarde evra i izrazio nadu da će one u budućnosti biti još veće.

Jeremić: Datum pregovora Srbije i EU možda krajem godine

23. mart 2012. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu, posle susreta s više ministara inostranih poslova Evropske unije, da je moguće da se do kraja godine utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije u EU.

Za EU tri odsto više građana posle statusa kandidata

9. mart 2012. | broj komentara 0

Dodeljivanje Srbiji statusa kanidata za članstvo u Evropskoj uniji dovelo je do blagog porasta proevropskog raspoloženja građana Srbije, pokazali su rezultati istraživanja koje je danas predstavio Centar za demokratiju i razvoj.

Bez dodatnih sredstava iz IPA fonda do 2014.

6. mart 2012. | broj komentara 0

U narednih godinu i po Srbija neće moći da očekuje dodatna sredstva iz pretpristupnih fondova EU (IPA) jer je budžet definisan za period 2007-2013, rekao je danas zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić.

Rasmusen: Kandidatura za EU zalog daljih reformi u Srbiji

5. mart 2012. | broj komentara 0

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da dodela statusa kandidata za članstvo u EU predstavlja "važan napredak, znak reformi i zalog daljih reformi u Srbiji".

Savet: Nastaviti rad koji vodi ka članstvu u EU

2. mart 2012. | broj komentara 0

Savet za evropske integracije pozvao je danas sve relevantne aktere u Srbiji na dalji rad na ispunjenju kriterijuma za članstvo u EU i nastavak napora usmerenih na početak pregovara.

Tadić: Tek sa datumom pregovora evropski proces nepovratan

2. mart 2012. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je za Srbiju dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju veoma značajno, ali da će suštinsko postignuće biti kada dobije datum za početak pregovora, jer će tada evropski proces postati nepovratan.

Zastave EU na državnim zgradama

2. mart 2012. | broj komentara 0

Zastava Evropske unije postavljena je danas na više javnih palata u Beogradu, čime je obeleženo dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

File: Čim Beograd ispuni uslove, predlog za pregovore

2. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Briselu da će Evropska komisija predložiti početak pregovora o članstvu Srbije u EU čim ona postigne ključne dogovore s Prištinom o energetici i telekomunikacijama.

Cvetković: Reforme nisu bile lake ali su unapredile Srbiju

2. mart 2012. | broj komentara 0

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da reforme koje su bile potrebne da bi se dobio status kandidata nisu bile lake, ali da su unapredile Srbiju i donele korist građanima.

File: Priština treba da izradi program za sever Kosova

1. mart 2012. | broj komentara 0

Evropski komesar Štefan File je danas, posle razgovora s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, zatražio da vlasti u Prištini izrade "sveobuhvatan, dugoročni program za sever Kosova".

Uklonjena poslednja prepreka za kandidaturu Srbije

1. mart 2012. | broj komentara 0

Poslednja prepreka za kandidaturu Srbije za članstvo u EU je otklonjena, pošto su nekoliko sati uoči samita EU, Rumunija i Srbija postigle sporazum o poštovanju prava rumunske manjine u Srbiji, rekli su evropski diplomatski izvori u Briselu.

Barozo: Srbija zaslužuje kandidaturu, odluka na članicama

29. februar 2012. | broj komentara 0

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas u Briselu da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, jer je ispunila sve obaveze, ali da je odluka o tome u rukama lidera EU.

Spoljnopolitički odbor EP očekuje status kandidata Srbiji

29. februar 2012. | broj komentara 0

Članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta izrazili su danas u Briselu očekivanje da će lideri Evropske unije krajem ove nedelje Srbiji odobriti status kanidata za članstvo u EU.

Šefovi diplomatija EU u ponedeljak o statusu za kandidaturu Srbije

26. februar 2012. | broj komentara 0

U Briselu se u ponedeljak sastaju šefovi diplomatija zemalja Evropske unije koji će dati "političko mišljenje" o tome da li Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.

Delević: Pristupanje EU donosi trgovinske povoljnosti

23. februar 2012. | broj komentara 0

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i da pristupanje trgovinskoj politici EU donosi povoljnosti novim članicama.

Tadić: Situacija lošija nego sinoć oko rešenja za KiM

22. februar 2012. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne može da iskaže optimizam kada je u pitanju dodela statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU jer je danas "malo dalje" rešenje za problem Kosova nego sinoć.

Anketa: Najpopularniji SNS, podrška ulasku EU opala na 46,5

14. februar 2012. | broj komentara 0

Najpopularnija partija u Srbiji je Srpska napredna stranka (SNS) sa podrškom od 28,9 odsto birača, podrška ulasku Srbije u EU opala je na 46,5 odsto, a najveći rast popularnosti zabeležili su Ivica Dačić i njegov SPS, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Nove

Mrkonjić: Još dva potencijalna strateška partnera za Jat

6. februar 2012. | broj komentara 0

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da su za formiranje nove aviokompanije u Srbiji zainteresovana još dva potencijalna strateška partnera.

Jeremić: Ekonomska kriza neće ugroziti opredeljenost za EU

31. januar 2012. | broj komentara 0

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je danas uverenje da ekonomska kriza u Evropi neće ugroziti stratešku orpedeljenost Srbije za Evropsku uniju i nastavak neophodnih reformi.

Terci: EU nema novih uslova za Srbiju

25. januar 2012. | broj komentara 0

Italijanski ministar spoljnih poslova Đulio Terci izjavio je danas u Rimu, posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, da EU ne želi da postavlja nove uslove Srbiji na putu ka sticanju statusa kandidata.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.