emg home

RSS

Dežer: Evropa spremna na početak pregovora sa Srbijom

24. mart 2012. | 17:01

Izvor: Beta

Šef delegcije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je EU nije umorna od proširenja i da je spremna za početak pregovora sa Srbijom, ali da je prethodno potrebno da srpske vlasti ispuni uslove za to.Na skupu pod nazivom "Kandidatura Srbije za članstvo u EU u svetlu 1700. godišnjice Milanskog edikta", on je rekao da se uslovi za Srbiju nisu promenili i da ona mora nastavi dijalog s Prištinom, da dalje radi na jačanju vladavine zakona, borbi protiv korupcije i na restrukturiranju ekonomije.

"Nema nikakvih novih uslova, to su Kopenhaški kriterijumi", rekao je Dežer i dodao da EU nakon zatvaranja pregovora s Hrvatskom "želi da otvori novu stranicu, odnosno da nastavi proces priključenja Uniji ostalih zemalja Balkana".

Pomenuo je i da se u junu očekuje početak pregovora sa Crnom Gorom.

Govoreći o dijalogu s Prištinom, Dežer je rekao da se ne sme dozvoliti "zamrznuti konflikt", jer on nije u ničijem interesu.

"Dijalog Beograda i Prištine nije lak, ima mnogo izazova, ali obe strane imaju motiva za razgovre", rekao je zvaničnik EU.

Niko ne sme, poručio je, da sumnja u evropsku budućnost Srbije jer je ona deo Evrope i treba da nastavi približavanje EU.

"Ovo nije put za pojedinca ili jednu političku partiju već put čitavog društva i države. Potrebna nam je motivacija i težak rad", rekao je šef delegacije EU govoreći o nastavku evropskih integracija Srbije.

Skup "Kandidatura Srbije za članstvo u EU u svetlu 1700. godišnjice Milanskog edikta" organizuje se u Parohijskom domu hrama Svetog Save, a na trodnevnoj konferenciji koja se sutra završava učestvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, rimokatoličke crkve i predstavnici islamske zajednice, kao i brojni profesori i stručnjaci.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evrointegracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Vensan Dežer


Unesite tekst komentara:

<<

26. mart - 01. april 2012.

>>