emg home

RSS

Tadić: Tek sa datumom pregovora evropski proces nepovratan

02. mart 2012. | 17:44

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je za Srbiju dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju veoma značajno, ali da će suštinsko postignuće biti kada dobije datum za početak pregovora, jer će tada evropski proces postati nepovratan."Očekujemo to do kraja godine, u skladu sa informacijama koje nam dolaze iz Brisela. Ali mi već sada moramo formirati tim za pregovore sa EU kako bismo bili spremni", rekao je Tadić na sednici Saveta za evropske integracije u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, dobijanje statusa je garancija da je Srbija na dobrom putu, ali i garancija sigurnosti za sve investitore i političke subjekte u svetu.

Kako je rekao predsednik Srbije, ti subjekti sada znaju da "nailaze u zemlju čiji političari ispunjavaju reč" i da se "dogovori poštuju".

On je takođe rekao da je dobijanje statusa kandidata prevashodno ostvarenje građana Srbije i rezultat sprovođenja reformi.

"Srbija će nastaviti da sprovodi reforme, da bude partner u procesu pomirenja u regionu. Naša politika je prevashodno miroljubiva, usmerena na proces modernizacije našeg društva. Ideja boljeg života dolazi tek kad podignemo karakeristike našeg društva i kad promenimo odnos prema radu", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, suština reformi je da se "sa minimumom utroška energije postigne maksimum", jer će to dovesti do boljeg života građana i većeg poverenja u institucije sistema.

Tadić je ocenio da je svuda u svetu opalo poverenja građana u institucije i da stoga srpske institucije treba da učine sve da povrate to poverenje.

Ukazujući da je svetski ambijent suštinski bio izmenjen 2008. godine zbog svetske ekonomske krize, Tadić je rekao da je to naročito otežalo napore sadašnje vlade da reformiše društvo i približi ga EU.

"Nadam se da ćemo ubuduće biti uzdržani kada dajemo obećanje građanima da ne bismo podizali tenzije ukoliko obećanja ne ispunimo", dodao je Tadić.

Tadić je ukazao da zaslugu za dobijanje statusa kandidata imaju sve vlade Srbije od 5. oktobra do danas, a posebno je istakao "izuzetan doprinos bivšeg premijera Zorana Đinđića", kojeg je nazvao "barjaktarom ideje evropske Srbije".

Tadić je istakao značajan doprinos pokojnog predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Živorada Kovačevića, kao i bivšeg potpredsednika vlade Božidara Đelića.

Predsednica Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović istakla je da pored zadovoljstva koje oseća zbog činjenice da je Srbija dobila status kandidata, ona ima "i izuzetno duboko osećanje odgovornosti" za buduće korake na putu ka EU.

Đukić Dejanović je rekla da je Skupština dala značajan doprinos ostvarenju današnjeg rezultata time što je ispunila 92 odsto nacionalnog programa za evropske integracije.

"Parlament je postao institucija koja je od epiteta crne rupe došla do epiteta lokomotive", rekla je ona na Sednici saveta za evropske integracije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi