emg home

RSS

EP: Što pre početi pregovore sa Srbijom

29. mart 2012. | 08:55 13:21

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se od vođstva Evropske unije traži da što pre počne pregovore sa Srbijom o prijemu, uz ocenu da je Srbija ispunila uslove koje je u decembru 2011. postavio Evropski savet.

EP smatra da bi, s obzirom na mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije iz oktobra 2011, pregovori o članstvu trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala privrženost EU perspektivi te zemlje za ulazak u EU.

Evropski poslanici u rezoluciji pozdravljaju napredak Srbije u reformama i ukazuju da dalji napredak Srbije ka EU zavisi od učvršćenja političke demokratije i funkcionalne tržišne privrede.

EP traži da svi u regionu budu uključeni u saradnju, a posebno se pozdravlja podrška Srbije i Hrvatske Bosni i Hercegovini i doprinos koji su predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović dali jačanju veza Srbije i Hrvatske.

Pozdravlja se to što su vlasti Srbije izručile Haškom tribunalu Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uz napomenu da je nužno istražiti mreže podrške koje su oni imali.

EP pozdravlja napredak u suzbijanja korupcije u Srbiji, ističući odluke Ustavnog suda o sprečavanju sukoba interesa na javnim položajima, ali napominje da postoje povezani interesi političkih stranaka i tajkuna da održe sistemsku korupciju, što je opšti problem u regionu.

U rezoluciji se od vlasti Srbije traži jačanje državnih tela za suzbijanje korupcije i podvlači da je istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište. "Postojanje monopola ozbiljno narušava taj prelazak", ocenjuje se u dokumentu i Beograd poziva da i dalje usvaja mere kako bi ti monopoli bili ukinuti, a veće olakšice dale za osnivanje malih i srednjih preduzeća.

Takodje se ukazuje na mnoge nepravilnosti, posebno u privatizaciji i javnim nabavkama, i traži utvrđivanje javnog vlasništva da bi se obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje. Predočava se i nužnost nastavka restitucije privatne imovine i sprečavanja da privatni interesi otuđe javna dobra.

Traži se da se Srbija uzdrži od organizovanja lokalnih izbora na Kosovu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. mart - 01. april 2012.

>>

Povezani naslovi