emg home

RSS

Ševarlić: Korist od novog načina subvencionisanja

29. mart 2012. | 13:13

Izvor: Beta

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić ocenio da će novi način subvencionisanja omogućiti povećanje prinosa i stabilizaciju cena poljoprivrednih proizvoda.

On je kazao da će prelazak na subvencije po ostvarenom prinosu i predatoj količini proizvoda ili utrošenoj količini u stočarskoj proizvodnji dovesti do veće ponude, stabilizacije cena i legalizacije prometa.

"Budžet Srbije je zbog nelegalne trgovine poljoprivrednim proizvodima godišnje bio oštećen za 160 miliona evra zbog manjih prihoda od poreza na dodatu vrednost", ocenio je Ševarlić.

Ševarlić je kazao da je tokom prethodne tri godine subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje po hektaru manje od 10 odsto poljoprivrednih gazdinstava koristilo te podsticaje.

U ovoj godini, kazao je Ševarlić, praktično se napušta i sistem uslovljavanja prava na subvencije prethodnim regulisanjem penzijskog i invalidskog osiguranja, koji je bio ogroman problem za veliki broj malih porodičnih gazdinstava.

Ševarlić je kazao i da su se subvencije po hektaru zloupotrebljavale tako što je veliki broj poljoprivrednika na svakog člana domaćistva registrovao gazdinstva s po 100 hektara i tako ubirao subvencije višestruko veće od maksimalnih 14.000 evra po domaćinstvu.

Problem kod subvencija po hektaru, ocenio je on, bio je i što je teško moglo da se kontroliše da li se stvarno obrađuje zemljište za koje je dat novac jer država nema para da plati satelitske snimke zemljišta.

Ševarlić je kazao i da je potrebno donošenje uredbi za subvencionisanje proizvodnje povrća, kao strateškog izvoznog proizvoda, i stočnog krmnog bilja, zbog unapređenja stočarstva.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>