emg home

RSS

Ministar: Nema razloga za proteste poljoprivrednika

05. april 2012. | 10:29 12:28

Izvor: Beta

Ministar za poljoprivredu Dušan Petrović izjavio danas da nema razloga da se iko buni zbog novih mera agrarne politike jer ničiji legitimni interes nije ugrožen.

"Nove mere subvencionisanja poljoprivredne proivodnje po prinosu, a ne po hektaru, kao do sada, racionalnije su i pravednije jer će obuhvatiti više poljoprivrednih proizvođača", rekao je Petrović novinarima.

Petrović je istakao da će 30 odsto biti povećan broj obradivih površina koje su obuhvaćene novim merama i da će se povećati broj poljoprivrednika kojima je dostupna državna pomoć.

On je zaključio da će novac iz agrarnog budžeta biti trošen efekisno i da država ima mehanizame da kontroliše trošenje tog novca.

Petrović je izjavio da su sve mere agrarne politike usmerene na povećanje prinosa u poljoprivredi. Petrović je na otvaranju konferencije o izvoznim mogućnostima srpske poljoprivrede podsetio da se u Srbiji oko 800.000 ljudi bavi poljoprivredom, a da je za polovinu od tog broja ona primarno zanimanje.

Minstar je ocenio da su zbog toga ciljevi Vlade unapređenje proizvodnje u agraru, povećanje prinosa i udela u bruto domaćem proizvodu.

Petrović je podsetio i da je prošle godine izvoz srpske poljoprivrede i prehrambene industrije, bio 2,7 milijardi dolara i dodao kako očekuje da će ove godine izvoz biti veći.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins izjavio je da izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU predstavlja 50 odsto izvoza Srbije i da je prošle godine bio veći 20 odsto nego 2010. Martins je istakao da je Srbija jedina zemlja kandidat za priključivanje EU koja ostvaruje višak u izvozu agrara u Uniji.

Direktorka USAID-a u Srbiji Suzan Fric kazala je da je tokom petogodišnje primene agrobiznis projekta te američke organizacije u Srbiji bilo obuhvaćeno 200 srpskih preduzeća iz oblasti agrara. Ona je navela da je uz pomoć tog programa otvoreno oko 7.000 radnih mesta, a preduzeća uključena u njega ostvarila su 118 miliona dolara prodaje, od čega tri četrvrtine u izvozu.

Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen istakla je da Srbija ima veliki potencijal za širenje poljoprivredne prozivodnje jer ima dobru klimu i plodnu zemlju, ali je dodala da to nije dovoljno. Danska ambasadorka je ocenila da farmeri i industrija moraju da aktiviraju preduzetnički duh i da budu spremni na promene.

Ona je dodala da bi srpski poljoprivrednici svoju šansu mogli da nađu i u proizvodnji voća i povrća koje zemlje EU trenutno uvoze iz južnih zemalja.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo za poljoprivredu i Biznis info grupa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Subvencije

Ličnosti: Dušan Petrović, Adriano Martins, Mete Kjuel Nilsen, Suzan Fric


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>