emg home

RSS

Poljoprivrednici krenuli traktorima ka Beogradu

29. mart 2012. | 09:53 18:29

Izvor: Beta

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine i iz delova centralne Srbije krenuli su u 9.00 traktorima za Beograd, u znak protesta zbog uredbi Vlade Srbije koje, po njihovom mišljenju, favorizuju prerađivačku industriju na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Iz Vojvodine je, prema rečima člana organizacionog odbora protesta Miroslava Ivkovića, krenulo 100 traktora. Policija je traktore zaustavila kod Inđije, u Titelu i Kuli i poljoprivrednicima nije dovolila da nastave put ka Beogradu. Kod Crepaje se policija sklonila sa puta i nije blokirala povorku.

Poljoprivrednici iz Kovačice i okolnih mesta oko 16.00 sa oko 200 traktora blokirali su magistralni put Pančevo - Kovačica nezadovoljni vladinom uredbom koja po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Oni su najpre pokušali da u traktorima nastave protestnu vožnju do Beograda, ali su ih u tome sprečile jake policijske snage.

Za sada nema nikakvih incidenata. Put je blokiran na oko dva kilometra pre ulaska u Pančevo.

Poljoprivrednici iz okoline Novog Sada blokirali su stari put za Suboticu kod Rimskih šančeva. U blokadi učestvuje više od 50 poljoprivrednika, koji su svojim traktorima blokirali obe saobraćajne trake. Blokirano je i nekoliko policijskih vozila koja su se tokom celog dana nalazila na toj lokaciji nadomak Novog Sada.

Poljoprivrednici su sa oko 30 traktora bloklirali i put Novi Sad - Temerin kod izlazne petlje za autoput. Policija se nalazi na licu mesta, a za sada nema incidenata.

Policija je blizu ulaza u Pančevo zaustavila oko 200 traktora poljoprivrednika iz Kovačice, Crepaje i okolnih mesta koji su krenuli u protestnu vožnju do Beograda.

Stotinak pripadnika interventne jedinice policije i Žandarmerije preprečilo je put paorima na dva kilometra od Pančeva iz pravca Kovačice, pa su poljoprivrednici traktore parkirali pored puta, tako da se saobraćaj normalno odvija.

Kako je rečeno u Auto-moto savezu Srbije (AMSS), saobraćaj se na svim putevima u Srbiji odvija bez smetnji.

Poljoprivrednici koji su parkirali traktore pored puta čekaju ishod razgovora njihovih predstavnika sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

"Nezadovoljni smo jer novi način subvencionisanja proizvodnje po kilogramu ide na ruku isključivo tajkunima koji imaju hiljade hektara i prerađivačima koji će za iznos subvencije sniziti svoju cenu, tako da mali proizvođači neće ni videti novac iz budžeta", izjavio je  Jan Husarik, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Banata "Banatski paori".

To udruženje zastupa male proizvođače koji obrađuju od pet do sto hektara.

Na pitanje zbog čega im se nisu pridružili i pančevački poljoprivrednici, Husarik je odgovorio da je to zbog raskola u Asocijaciji koji su izazvali "neki ljudi čiji je cilj da zastupaju svoje ili intrerese ministarstva".

Ako Vlada Srbije ne prihvati zahtev da se obnovi stari sistem isplate subvencija po hektaru, Husarik je najavio radikalizaciju protesta, ali nije rekao šta bi to podrazumevalo.


Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji s 14.000 dinara po hektaru i da Ministarstvo za poljoprivredu utvrdi strategiju ruralnog razvoja jer je to uslov da poljoprivrednici koriste sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Subvencije, Protesti

Ličnosti: Dušan Petrović, Miroslav Ivković, Ilija Grujić


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi