emg home

RSS

Država ne odustaje od novog načina subvencionisanja agrara

29. mart 2012. | 17:19

Izvor: Beta

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da Vlada Srbije ne odustaje od novog načina subvencionisanja agrara po proizvedenim količinama, a ne po obradivoj površini kao do sada."Prošle godine premiranje po hektaru koristilo je 82.000 poljoprivrednih gazdinstava, dok je do juče već 200.000 gazdinstava podnelo zahtev za dobijanje regresirenog goriva, što znači da treba očekivati da oni podnesu i zahteve za subvencije", kazao je Petrović novinarima ispred Vlade Srbije nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika koji su nezadovoljni novim načinom premiranja.

Prema njegovim rečima, relano je očekivati da će do 9. aprila, do kada je rok za prijavu, "bar tri puta više zemljoradnika biti korisnici subvencije nego prošle godine".

On je podsetio da su ove godine iz budžeta izdvojene 22 milijarde dinara za subvencija, što je više od prošlogodišnjih 18,5 milijardi dinara.

Petrović je rekao će onaj ko bude više proizveo imati veće subvencije, navodeći da oni poljoprivrednici koji više proizvode nemaju razlog za bilo kakvo nezadovoljstvo.

"Ničiji legitimni interes novim merama subvencije nije ugrožen. Na ovaj način obezbediće se stabilno snabdevanje hrane, povećaće se primarna proizvodnja, količina sirovina za prerađivačku industriju, kao i izvoz", kazao je on i dodao da takva agrarna politika ima u uvidu čelokupnu ekonomsku politiku Srbije.

On je rekao da je danas razgovarao sa predstavnicima poljoprivrednika, koji su nezadovoljni novim načinom subvencionisanja i koji su iz Vojvodine i centralne Srbije traktorima krenuli ka Beogradu, navodeći da im je "detaljno" obrazložio razloge novog sistema premija.

"Jedan broj poljoprivrednika nije zadovoljan, ali mislim da je veliki broj njih našao svoj intere u onome što mi radimo", rekao je Petrović.

"Verujem da je ovo dobra odluka za Srbiju i svakog poljoprivrednika u Srbiji", kazao je Petrović i istakao da je on predložio takvu agrarnu politiku iza koje "stoji".

Vlada Srbije usvojila je juče tri uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u 2012. godini, kojoma je predviđeno da se subvencije daju po količini proizvedenih žitarica, industrijskog bilja, krompira i duvana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>