emg home

RSS

Ministri EU preporučili kandidaturu za Srbiju

28. februar 2012. | 09:05 19:30

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Sve članice Evropske unije, uključujući Rumuniju, danas su u Briselu preporučile vođima EU da Srbiji odobre status kandidata za članstvo, ali će na samitu EU krajem nedelje još biti rasprave o tome, saopštilo je predsedništvo EU.Danski ministar za Evropu Nikolaj Vamen na završetku zasedanja šefova diplomatija EU izjavio je da je "postignut dogovor oko toga da je Srbija ispunila merila" i dodao da je, s njegovog gledišta, "Srbija sada na tački povratka u evropsku porodicu".

"Biće, naravno, rasprave idućih dana, ali je bitno što smo mi, i to sve države-članice EU, uspeli da preporučimo odobravanje statusa kandidata za članstvo Srbiji", dodao je Vamen.

Prema rumunskim izvorima u Briselu, treba vrlo osnovano očekivati da će rumunski predsednik Trajan Basesku na samitu EU u četvrtak i petak podržati davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Rumunski izvori su prethodno stavili do znanja da Bukurešt traži da se Evropska komisija u pisanom dokumentu obaveže da će pažljivo nadzirati i do jeseni podneti izveštaj o poštovanju prava manjina u Srbiji.

Vamen je istakao da je "veoma važno staviti do znanja da su se danas sve države-članice EU dogovorile u skladu s analizom preporuka Evropskog saveta iz decembra da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo i da se to potvrdi na sastanku Evropskog saveta u martu - a to je odluka svih država članica, uključujući Rumuniju".

On je time odgovorio na pitanje novinara kako se može razumeti izjava nemačkog ministra inostranih poslova Gida Vestervelea da se "Rumunija i dalje protivi" odobrenju statusa kandidata Srbiji.

Na opasku da se nezvanično tvrdi da iza stava Bukurešta oko manjina leži pravi razlog nezadovoljstva - odbijanje više uticajnih članica Unije da Rumuniji odobre ulazak u Šengensku zonu, Vamen je rekao da su "razlozi iza rumunskog oklevanja da to prihvati nešto o čemu treba pitati Rumuniju, a pitanje ulaska (Rumunije) u Šengen danas ovde nije pokrenuto".

Predsedavajući danski ministar naglasio je da je "otvoreno novo poglavlje u odnosima EU i Srbije" i naveo da je to potvrda da se politika prijema novih članca u EU nastavlja.

Vamen je ukazao i na dobre rezultate Srbije u dijalogu s Prištinom.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je ranije danas da će Evropska unija, ako ne danas, onda u petak na sastanku šefova država i vlada, odobriti Srbiji status kandidata za članstvo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Barozo je rekao da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u EU i odao priznanje Tadiću na vodećoj ulozi u stvaranju uslova da Srbija dođe do praga da dobije taj status.

 

"Mi Srbiju vidimo veoma snažno u članstvu EU, a to će biti i potvrda dalje politike proširenja koju vodi EU. Za Srbiju je najvažnije da nastavi reforme i dijalog sa Prištinom", rekao je Barozo.


Tadić je podvukao da Srbija očekuje konačnu odluku o statusu kandidata iako, kako je rekao, ima nekih problema.


Srbija, po rečima Tadića, prihvata merila iz Kopenhagena (o delujućoj političkoj demokratiji) ali, kako je naglasio, ne i ono što se u nije u skladu sa tim.

Tadić: Još nije sve gotovo


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Savet ministara Evropske unije "samo preporučio" da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i da "još postoji mogućnost da se poništri i ovakva preporuka".

"Ne treba reći da je sve gotovo, biće tek na Evropskom savetu, ja se nadam. Do tada treba da radimo kao što smo radili prethodnih 48 sati, kao što smo radili i prethodnih meseci ispunjavajući sve kriterijume". kazao je Tadić za beogradsku TV B92.

Povodom stava Rumunije da se naglasi obaveza Srbije da nađe rešenje za pitanje vlaške nacionalne manjine, on je rekao da ga ništa ne iznenađuje i poručio da Srbija neće odustati od poštovanja principa ljudskih prava.

"Niko u Srbiji ne može da ubedi bilo kog građanina da se izjasni na određeni način u nacionalnom smislu. Svako ima prava da se na popisu izjašnjava kao pripadnik bilo koje etničke grupe i to je pitanje ljudskih sloboda za koje smo se borili devedesetih godina. To je pitanje principa i od toga ne odustajemo", kazao je Tadić.

On je rekao da se u iščekivanju konačne odluke o kandidaturi 1. ili 2. marta neće baviti prognazama, optimizmom ili pesimizmom.

"Srbija bi sa statusom kandidata dobila jednu legitimaciju, garanciju i sigurnost da svaka investiciuja koja dolazi u nju jeste u skladu sa interesima kompanija koje dolaze iz evropskih zemalja i SAD, kao i iz drugih zemalja sveta", poručio je Tadić.

On je istakao da je status kandidata izuzetna i ekonomski veoma važna stvar, jer s njom rastu i šanse za otvaranje novih radnih mesta.

"Ako raste verovatnoća investicija, raste i verovatnoća za otvaranje novih radnih mesta, ako toga bude, biće i rasta standarda, zato je kandidatura i ekonomski važna", kazao je Tadić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi